REPORTAGE 2022-12-08 KL. 08:35

Psykologen: 8 tips till dig som har ett livligt barn

Av Helen Bjurberg/Gazzine

Psykologen: 8 tips till dig som har ett livligt barn
AKTIV. Det kan vara kämpigt att vara förälder till ett livligt barn men kom ihåg att det blir bättre med tiden, säger psykolog Ingrid Gråberg Foto: Myles Tan/Unsplash

Det är inte ovanligt med intensiva barn. Ändå känner sig många mammor och pappor till dessa energiknippen ganska ensamma i sin sits. Pratar vi kanske för sällan om våra livliga barn med varandra?

Det är inte lätt att vara förälder till ett yrväder. Inte nog med att det lilla livet lätt suger musten totalt ur dig. Många gånger dömer också omgivningen dig och ditt barn både snabbt och hårt. Livet blir helt enkelt en kamp för den förälder som ständigt måste försvara både sina egna uppfostringsmetoder och barnets beteende när hen plötsligt klättrar på grannens splitternya BMW, går balansgång på kyrkbänkarna under farfars begravning – eller som väninnans sötnos gjorde under ett fint restaurangbesök – tar en svängom med bordsgrannens champagnekylare på ben och inte-den-billigaste-sortens-skumpa i. Och tappar taget.

Många har ett barnideal i form av en tystlåten, försynt, liten docka, vilket gör det lätt för de barn som är precis tvärtom att stämplas som jobbiga och olydiga. Följden blir ledsna, missförstådda barn och föräldrar som känner sig frustrerade och misslyckade. Eller kanske ännu värre; utpekade som misslyckad av andra!

För det är lätt hänt. Har man ett barn som hörs och syns kan man räkna med att folk har åsikter om det. Det finns nämligen bara enstaka tillfällen då människor tycker att riktigt busiga barn är charmiga. Och det är i gamla svart/vita filmer, och i en och annan föräldratidningskrönika. I verkligheten är de sällan populära. Där möts dessa barn med suckar och irritation och föräldrarna med blickar som tycks säga: ”Varför i hela friden har du inte anmält dig till någon av kommunens alla föräldrautbildningar? Och om du nu gjort det och ändå misslyckats så fatalt varför inte anlita en supernanny?”

Ingrid Gråberg är psykolog med mångårig erfarenhet av barn- och ungdomar och deras föräldrar. I sitt yrke möter hon många intensiva och energiska barn och bekräftar hur tufft det kan vara för deras föräldrar att både hantera sina barn och bemöta omvärldens okunskap om dem. Men samtidigt vill hon trösta med att det lönar sig att kämpa på.

– Det är en jobbig tid när barnen är små, men det blir lättare med tiden och belöningen får du när ditt barn blir äldre och kan använda sig av energin på ett bra sätt.

Kreativa och charmiga
Det finns också några få men handfasta tips som kan underlätta livet med väldigt intensiva barn, menar hon:

– Knepet är att hela tiden ligga steget före, att sätta tydliga gränser, men framför allt att reducera antalet nej.

Det kan annars lätt bli så att man bara blir till en tjatande bromskloss som lägger allt krut på att försöka kväva all denna sprudlande energi. När man som förälder i stället behöver påminna sig om allt det positiva hos sitt barn, både för barnens skull men också för sin egen – och för att det är lättare att klara av det som känns jobbigt då.

Ingrid menar att energiska barn ofta är väldigt kreativa och charmiga, de är färgklickar som vi behöver i samhället. Om de här barnen kan hitta ett forum för sin energi, kanske inom idrott eller musik, kan de gå hur långt som helst. Och omgivningen kan få mycket stor behållning av deras lust och nyfikenhet.

Krävs enorm styrka
Ingrid tycker inte att föräldrar till energiska barn kategoriskt ska behöva tacka nej till alla de sociala situationer som känns svåra. Men kanske inte heller nödvändigtvis ta med barnet till faster Elsa om hennes vardagsrum är fullt med mingvaser. Hon menar i stället att det alltid brukar gå bra att hitta alternativa lösningar om man bara pratar öppet om hur man upplever saker och ting. Kanske kan man göra middagsbjudningen till ett knytis och vara hemma hos sig själv? Eller kan faster Elsa plocka bort mingvaserna när ni kommer på besök? Har vännerna lust att hjälpa till att passa barnet under kvällen så att mamma och pappa kan koppla av lite? Går det att undvika aktiviteter som gör att barnet kommer upp i varv? Eller kan ni lägga in några pauser i middagen så att barnen kan springa av sig?

Att strunta i andras åsikter, vare sig det gäller ens barn eller sig själv som förälder, är lättare sagt än gjort, menar Ingrid. För det krävs enorm styrka.

Men även här kan det löna sig att vara öppen och prata. Det är svårare för människor att döma dig och ditt barn om du är ärlig och berättar hur ni har det.

Psykologens tips till dig med intensiva barn:
1. Sätt få, men tydliga gränser. Det är viktigt för alla barn med tydlig gränssättning, men ännu viktigare för barn med mycket energi.

2. Max tre nej per dag. Reducera antalet nej och välj med omsorg ut de saker som du tycker är viktigt att sätta stopp för och se genom fingrarna med sådant som känns mindre viktigt. Det ökar chansen att ditt barn faktiskt tar dina nej på allvar.

3. Fokusera på det som fungerar. Ignorera när barnet kastar jackan på golvet innanför dörren och ge beröm de gånger jackan hamnar på kroken.

4 Ligg steget före. Barn med mycket energi har också ofta dålig impulskontroll. Det ställer krav på dig som förälder att hela tiden ligga steget före för att förhindra olyckor och tråkigheter.

5 Prata. Berätta för människor om hur ditt barn fungerar och hur du som förälder tänker. Skitsnack handlar ofta om okunskap och botas bäst med kunskap.

6. Se hela ditt barn. När man har ett intensivt barn är det lätt att det negativa kommer i fokus och att man missar alla de många positiva egenskaper barnet har. Tänk på att lyfta fram det som är bra och försök att se fördelar även med det som känns svårt.

7. Tänk framåt. När det känns som tuffast kan det vara bra att påminna sig om att barn växer och utvecklas fort. Om man är medveten om att det jobbiga kommer avta med tiden, så brukar det gå lättare att behålla lugnet och se möjligheterna, i stället för att bara se alla hinder.

8. Ta hjälp av barnet. Livliga barn är ofta kreativa och kan många gånger själv komma med bra förslag på hur man kan göra för att optimera chanserna att middagsbjudningen ska avlöpa utan incidenter.


Text: Helen Bjurberg/Gazzine
Foto: Unsplash