REPORTAGE 2022-11-24 KL. 09:35

Så blir du en mer hållbar förälder

Av Åsa Lekberg Steinsvik/Gazzine

Så blir du en mer hållbar förälder
KOLL PÅ MILJÖ. Maria Nelenius är miljöingenjör. Här med dottern Vera. Foto: Scandinav Bildbyrå

Vill du bli en mer hållbar förälder men vet kanske inte riktigt hur? Här är bästa råden från planetskötaren Maria Nelenius.

Hur ska man hinna med att göra hållbara val i en stressig familjevardag? En tröst är att även de små sakerna gör stor skillnad: som att minska matsvinnet, vädra barnrummet och sluta med blöjor tidigare än vad du kanske trodde. Här ger småbarnsmamman och miljöingenjören Maria Nelenius, författaren till boken “Den hållbara familjen”, sina bästa råd.

Korv, havreris och supermellis
Om ditt barn brukar slänga mat, är det smart att servera maten på en mindre tallrik. Då blir det lättare att äta upp hela portionen. Vill man ha mer mat, är det bara att ta om.

Satsa på grönsaker med låg klimatpåverkan som till exempel rödbetor, potatis och palsternacka som är jättegoda att ugnsbaka.

Köp frysta bär och grönsaker då de är skördade i säsong till skillnad från färska som oftast är flygfraktade.

Korv är helt ok för miljön och bättre än nötfärs och kycklingfile då korv tillverkas av restprodukter.

Skippa riset helt och byt till havreris som odlas i Sverige. Det är nyttigt, har låg klimatpåverkan och barn älskar det!

Köp billiga svinnlådor med frukt och gör smoothies. Bara att skära bort det som är dåligt på frukten och mixa ihop.

Frisk luft och en fredskalla i fönstret
Vädra innan läggdags och håll dammet borta då skadliga kemikalier fastnar i luft och i damm. Gröna växter är alltid bra! Det sägs att fredskalla är bästa växten för luftrening.

Mobilen är ingen leksak
Leksakslagstiftningen skärptes rejält 2013 vilket är positivt. Men se upp med andra prylar som inte har samma reglering, som exempelvis nycklar och mobiler. Svanenmärkta leksaker är toppen. Fundera också över hur många fler leksaker ditt barn behöver. Snittet för ett barn i Sverige är cirka 500 leksaker!

Köp det du kan lita på
Luras inte av fina förpackningar med säljande texter i grönt utan köp produkter med märkning “Bra miljöval” och “Svanen”. Du kan lita på att de håller vad de lovar.

Giftfria nappflaskor så klart!
Nappflaskor i plast kan läcka skadliga kemikalier. Välj i stället nappflaskor av glas eller rostfritt stål.

Välj eko om du måste köpa nytt
Byt, laga och köp “nytt” second hand! Vill du ändå köpa helt nytt så välj kläder med ekologisk märkning och välj bort fleecetröjor som släpper ifrån sig små plastpartiklar varje gång du tvättar dem. Tvätta alltid kläder i 40 grader - det blir rent!

Sätt bebisen på pottan
Från 4 månader kan bebisen sitta på pottan med stöd och från 1,5 år kan barnet bli blöjfritt. Engångsblöjor kräver otroliga mängder resurser och varje barn använder minst 5 000 blöjor. Varje träff i pottan betyder en mindre blöja - vinst för miljön, din plånbok och ditt barn!

Åsa Lekberg Steinsvik/Gazzine