REPORTAGE 2022-12-29 KL. 09:50

Så mycket gift finns i ditt badrumsskåp

Av Åsa Lekberg Steinsvik/Gazzine

Så mycket gift finns i ditt badrumsskåp
SKAFFA DIG KOLL. Ord som “naturlig” får skrivas på en produkt utan att det behöver betyda någonting. Se upp för Greenwashing! Foto: Scandinav bildbyrå

Förvirrande innehållsförteckningar, otydliga märkningar och är eko alltid bäst? Så här slipper du kemikalier i badrumsskåpet.

Många av produkterna som finns i våra badrumsskåp innehåller giftiga kemikalier och plastartiklar som spolas ut i havet och skadar vattenlevande djur under lång tid. Om man inte är kemist är det hopplöst att förstå sig på innehållsförteckningar och otydliga lagstiftningar. Katarina Johansson, författare till boken “Badskumt: gifterna som gör dig ren, fräsch och snygg”, guidar oss till hur vi ska tänka.


KOLL PÅ GIFTER. Katarina Johansson Kemikalieexpert, har bland annat skrivit boken: “Badskumt: gifterna som gör dig ren, fräsch och snygg”. Foto: Jan-Åke Eriksson


Var börjar man?
– Räkna hur många produkter du har och fråga dig hur många olika slags krämer du egentligen behöver? Gör dig av med produkter som har blivit gamla och tänk till inför nya inköp. Köp hellre färre av högre kvalitet.

Vilka produkter ska jag köpa?
–“Bra Miljöval”, “Svanen” och “EU-Blomman” är miljömärkningar som ställer krav på ingredienserna i en produkt. Märkningarna Cosmos Organic och NaTrue är också bra ur ett miljöperspektiv då de exempelvis förbjuder PFAS och plast som båda är riktiga miljöbovar.

Är ekologiska produkter giftfria?
– Tyvärr finns inga EU-regler när det gäller ekomärkning för exempelvis schampo, smink och hudkräm. En produkt som innehåller en procent ekologiskt ursprung kan marknadsföras som eko. Och bara för att någon av ingredienserna är ekologiskt odlad behöver den inte vara bra för miljön.

Vilka produkter ska man inte köpa?
– Se upp för parfymerade och färgglada produkter, de innehåller ofta onödiga tillsatser.

PFAS är en stor grupp ämnen som är skadliga för miljön. Undvik PFAS genom att leta efter ord som PTFE,  polytef, eller ord som innehåller ”perfluoro” eller ”polyfluoro” i innehållsförteckningen. Undvik plast genom att leta efter ord som: Polyethylene och Polymethyl.

Vilken är den vanligaste missuppfattningen?
– Att alla produkter som kan köpas i butiker, varuhus och e-handeln är kontrollerade och därmed ok. Men så är det inte, det finns många miljöskadliga ämnen som fortfarande är tillåtna. Se upp för “Greenwashing”, när företag försöker verka mer miljövänliga än de egentligen är. Ord som “naturlig”, “ekologisk” eller “organic” är i stort sett inte skyddade utan kan skrivas på vilken produkt som helst utan att det betyder någonting alls. Så låt dig inte luras.

Åsa Lekberg Steinsvik/Gazzine