REPORTAGE 2022-09-29 KL. 10:45

Så ska Vallentuna bli mer självförsörjande

Av Anneli Leijel

Så ska Vallentuna bli mer självförsörjande
KRISMAT. Kommunens kostchef, Charlotte Müntzing, visar vilken mat som kan vara bra att preppa med. Foto: Roffe Andersson

I lördags gick startskottet för årets krisberedskapsvecka. En årlig kampanj som MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, står bakom. Årets tema är mat.

På plats i Vallentuna centrum fanns representanter från kommunen och FRG, Frivilliga resursgruppen, för att berätta om sitt arbete – och om hur Vallentuna ska bli mer självförsörjande – inte minst i händelse av kris eller krig.

Vi lever i en orolig tid. Inflationen ökar. Elpriserna stiger och kriget i Ukraina har gått in i en ny fas, sedan Rysslands president Putin deklarerat mobilisering. Flera hundratusen ryssar ska skickas till Ukraina för att fortsätta att kriga, samtidigt som Putin upprepar hotet om kärnvapen.

Öka lokal handel
Mot bakgrund av detta var det kanske inte så konstigt att många Vallentunabor i lördags passade på att prata med kommunens representanter och FRG, för att skaffa information om vad man själv kan göra – om krisen kommer.

Säkerhetsstrateg Jessica Nyström var en av dem som fanns på plats från Vallentuna kommun.
–Krisberedskapsveckan innebär att vi på olika sätt uppmärksammar hur vi kan stärka Sveriges motståndskraft. Temat i år är ”mat/livsmedel”. Vi vill öka självförsörjningsgraden i kommunen. I den långsiktiga beredskapen är det relevant att öka andelen mat som produceras i Sverige och lokalt i Vallentuna.

På olika sätt vill kommunen underlätta för lokala leverantörer och producenter att sälja sina varor till de kommunala storköken. Genom att efterfråga fler lokala produkter, bidrar man till att produktionen ökar, och därmed ökar självförsörjningsgraden i kommunen.

– Vi har tagit fram ett inköpssätt som vi kallar Vallentuna matmarknad. Det är ett enklare och mer flexibelt sätt att sälja livsmedel till våra storkök, än traditionella upphandlingar, berättade Magnus Isberg, näringslivsstrateg på Vallentuna kommun.

Bra kök att ha
Vallentuna kommuns kostchef, Charlotte Müntzing, var på plats och visade exempel på sådant som är bra att ha hemma i händelse av en kris. Till exempel torkad frukt, torrmjölk, choklad, knäckebröd och konserver. Såsom Bullens pilsnerkorv.
– Det här är en bra grund. Tanken är att man ska ta av sitt förråd hela tiden, så att inget blir gammalt, samtidigt som man fyller på med nytt. Det här är exempel på produkter. Gillar man inte Bullens korv, så byter man ut det mot andra konserver, sa Charlotte Müntzing och tillade:

– Ett trangiakök är också viktigt att ha. Man behöver få i sig varm mat.

Några besökare frågade hur ofta man måste byta ut en dunk med vatten som man har stående.

– Det beror på hur varmt eller kallt det är. Men 2-3 gånger per år brukar räcka, sa Charlotte Müntzing.

– I värsta fall får man koka vattnet. Men blir det kris så kommer kommunen ha tappställen där invånare kan hämta dricksvatten.

Krislåda
I kommunens monter visades också hur en krislåda kan se ut och den som ville kunde vara med i utlottningen av en egen krislåda.
Frivilliga resursgruppen, FRG, serverade en enklare soppa, såsom den kan smaka i kristider, och sålde vevradioapparater. De tio apparater som Sven-Olof Ekström, ansvarig för FRG, hade tagit med sig sålde dock snabbt slut och flera som ville köpa en radio fick gå tomhänta därifrån.


RADIOVÅG. Sven-Olof Ekström, ansvarig för FRG, sålde slut på vevradioapparater. Foto: Roffe Andersson


– Men jag kommer att kunna beställa hem fler, försäkrade Sven-Olof Ekström.

I oktober startar FRG en grundutbildning för nya medlemmar och de hoppas på fler, och gärna yngre, medlemmar.

– Vi är en resurs till kommunen som hjälper till i händelse av kris. Vi behöver föryngra oss och nu finns det all anledning att engagera sig, sa Sven-Olof Ekström.

Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se