REPORTAGE 2023-04-04 KL. 10:15

Skapa en hållbar livsstil – med slow living

Av Anna-Helena Sandberg/GAZZINE

Skapa en hållbar livsstil – med slow living
Foto: Unsplash

Sommaren väntar rumt hörnet och många längtar efter ledighet, sol, bad och lata dagar i hängmattan. Men handen på hjärtat, brukar semestern vara den tiden på året då du verkligen kopplar av? Eller fortsätter du i samma tempo, som övriga året? Livscoachen Mia M. Andersson ger kloka råd på hur du kan få en mer hållbar livsstil, inte bara på semestern utan året om – med slow living.

– Vila först, sedan gör du det du orkar, istället för tvärtom.

Uttrycket Slow living kanske inte känns lika bekant som slow food? Det har en betydligt större innebörd än att leva långsamt. Istället handlar det om att skapa en hållbar och lugnare livsstil. Att prioritera kvalitet före kvantitet. Att lära sig njuta mer av livet. Att less is more. För livscoachen Mia M. Andersson betyder slow living att vara mer närvarande i nuet, att göra medvetna val och rikta sitt fokus inåt.

– Vi behöver ställa oss frågor som – vad vill jag göra? Hur vill jag känna? Vad behöver jag nu? Vad är viktigt för mig? För vems skull gör jag det här?
Det handlar även om att träna upp sin mentala styrka. Att våga säga nej till saker som inte känns bra, lära sig att sätta gränser och be om hjälp när det blir för mycket. Med andra ord innebär det att värdera och prioritera sig själv och sin tid.

– Svaren finns inom dig, det gäller att lyssna och ta beslut därefter, så kommer ditt liv bli precis så som du vill ha det.

Som livscoach möter Mia människor som vill utvecklas och växa. Det kan handla om yttre faktorer såsom karriären eller att få hjälp med livspusslet – till det inre arbetet som att stärka självkänslan, lära sig att sätta gränser eller få en bättre förståelse för sina egna beteendemönster och känslor.

– Med hjälp av kraftfulla frågor, konkreta verktyg inom personlig utveckling och egna erfarenheter utmanar jag mina klienter till att få nya perspektiv och insikter. Det blir början till den förändring de vill ha i sitt liv.

Vändpunkten i Mias eget liv blev 2016 då hon sjukskrevs från sitt arbete inom vården, på grund av stress. Hon kände tydligt att den traditionella arbetsmodellen inte var något hon trivdes med. Mia längtade efter ett friare liv, där hon själv var skaparen av sin tillvaro. Att hon gick in i väggen blev en vändpunkt i hennes liv. Det blev också början på en flera år lång inre och yttre resa. Hon valde att lämna både relationer, en fast anställning och flyttade så småningom från staden, till ett lugnare liv på landet istället. De åren innebar stor förändring i positiv bemärkelse och hon gick från att känna sig överarbetad, underbetald och stressad – till att driva eget företag som livscoach, leva långsammare och ha en mycket hälsosammare relation och kontakt till sig själv.

– Jag trivs med att vara egen företagare och själv bestämma över min tid. Jag har nu skapat mig en livsstil helt på mina egna villkor, samtidigt som jag hjälper andra att göra detsamma.
Mia poängterar att slow living inte alls behöver handla om minimalism och att leva ett enkelt liv på landet, utan är något man kan implementera oavsett vilket liv man lever.

– Att leva utifrån slow living betyder inte att du behöver sälja bilen, flytta till ett enklare boende, arbeta mindre och odla dina egna grönsaker, som många tror. Det handlar snarare om sinnestillstånd, att vara i nuet och för att vara det behöver vi kunna pausa då och då. Ta ett djupt andetag och landa, istället för gasen i botten hela tiden. De där mikropauserna är så viktiga för vårt välbefinnande.

Samhällsstrukturen är uppbyggd på att vi ska vara väldigt effektiva och helst även ge det där ”lilla extra” också. Kanske är det därav inte så konstigt, att utmattningssyndrom idag har blivit en folksjukdom. Enligt statistik från Försäkringskassan har antalet personer sjukskrivna med stressrelaterad diagnos ökat med 13 procent mellan juli 2019 och juli 2022. Karriär, status och pengar värderas högt i dagens samhälle vilket skapar stress och press hos många. Kan vi dessutom visa på sociala medier att vi även bakar vårt egna bröd, är socialt aktiva och alltid ”den bästa versionen av oss själva” (utåt sett) får vi många likes. I ett prestationssamhälle döms vi helt enkelt efter våra prestationer, istället för vilka vi egentligen är.

– Vi måste förstå att vi inte är vad vi presterar. Många tänker att de först måste prestera, för att sedan kunna vila och koppla av. Men, det är mycket bättre att tänka tvärtom, för vår hälsas skull. Lyssna på kroppen först och checka av din energinivå och bedöm därefter hur mycket du kan prestera? Kanske behöver du först vila och samla energi för att därefter kunna ta itu med vardagsbestyren.

Mia förklarar vidare att vila inte behöver innebära att ligga på soffan och göra ingenting. En del personer kan till och med bli stressade av det. Vila kan för en person betyda att laga mat då den kommer in i ett flow och samlar energi, medans för en annan, är det bättre att gå en promenad.

– Vad som är roligt, stimulerande eller avslappnande är med andra ord individuellt och något man själv får komma underfund med.
Inför semestern ger Mia sju kloka råd – för en mer hållbar livsstil.

Gör mindre. Planera helt enkelt inte in fullspäckade dagar. Se till att du har tid som är helt fri, så att du faktiskt kan få en stund till att inte göra någonting.
Starta dagen långsamt. Stressa inte det första du gör när du vaknar. Se till att du har en stund för dig själv där du kan vakna i lugn och ro, dricka ditt kaffe, titta ut genom fönstret eller läsa några rader.
Logga ut. Stäng av telefonen en stund eller koppla åtminstone bort alla appar som inte är absolut nödvändiga. Och stäng av vibrationen. Låt dig inte störas av mobilen som konstant avbryter dig för oftast helt oviktiga notiser.
Praktisera närvaro. Oavsett om du lagar mat, umgås med vänner eller är på en promenad, var närvarande i det du gör. Glöm allt det där andra som måste göras för en stund och lägg ditt fulla fokus på uppgiften du har framför dig.
Ta en paus. Hitta små stunder där du stannar upp ett ögonblick, tar några andetag och kommer ikapp dig själv.
Sakta ner. Gör saker långsammare. När du äter, pratar eller andas, dra ner på ditt tempo.
Var i naturen. Det effektivaste sättet att snabbt varva ner och komma in i långsamheten är att vara utomhus.

”Semestern är ett bra tillfälle att passa på att bli mer medveten, lära sig lyssna inåt och träna på att leva i ett lugnare tempo. Kanske märker du skillnad och tar med dig slow living in i vardagen i höst. Varför inte ge det en chans?”

Anna-Helena Sandberg/GAZZINE