REPORTAGE 2022-10-27 KL. 09:15

Slow fashion – framtidens shopping

Av Jennifer Berglund/Gazzine

Slow fashion – framtidens shopping
FÄRGGLATT. En kvinna letar spännande kläder i en second hand-butik. Foto: Adobe

Slow fashion är motsatsen till Fast fashion – det vi är vana att se i butikerna idag, där hyllorna svämmar över av kläder som är moderna i några veckor, för att sedan ersättas av en ny kollektion. Enligt hållbarhetsexperten Johanna Leymann borde vi istället se fördelarna med Slow fashion, för det finns många.

År 2000 släppte butikerna i snitt två kollektioner per år. Idag släpper de största kedjorna ungefär 14-24 kollektioner på ett år. Det innebär mer än en kollektion i månaden. Inte konstigt att vi konsumenter har svårt att hänga med, att kläderna ständigt känns omoderna och att det alltid lockar att köpa något nytt. Butikernas Fast fashion strategi verkar dessutom fungera bra – kanske allt för bra – då vi köper 30 procent mer textil idag än år 2000.

Johanna Leymann jobbar bland annat som konsult med fokus på hållbart mode, driver Instagramkontot: @johannaleymann.se och är en av författarna till boken: Slow fashion – din guide till smart och hållbart mode. Enligt henne är Slow fashion en inställning till mode där eftertanke och medvetenhet står i fokus, och där kvalitet går framför kvantitet.

– Vi måste prioritera färre och finare plagg, och med finare menas inte en dyrare prislapp, utan i bemärkelsen att du som bärare känner mer för plagget, säger Johanna.

Slow fashion handlar om att minimera mängden nyproducerat och att förlänga livslängden på det som redan existerar. Genom att vårda och laga. Genom att hyra, byta, låna och köpa second hand. Genom att sy om och förändra. Och självklart handlar det om att producera schysstare – där en hållbar produktion med respekt för miljö, arbetsvillkor och löner är en självklarhet.

Enligt Johanna är hållbarhet något som diskuteras flitigt på alla modeföretag idag.

– Frågan är bara hur seriöst de sedan arbetar med det. Det är lätt att ändra sin produktion till andra och bättre material, som att byta till ekologisk bomull. Men att garantera levnadslöner för de som syr plaggen kan i princip inget företag göra idag. Och att prata om överkonsumtion – ja, det är att ifrågasätta hela sin existens.

Slow fashion och hållbart mode är en motreaktion på allt det osunda som dagens modeindustri står för. Och det finns mycket positivt att hämta även för dem som brinner för mode – kanske speciellt för dem – då mode i grund och botten handlar om kreativitet och att uttrycka sig själv genom färger, former och kontraster. Det fångar Slow fashion upp, till skillnad från Fast fashion där inspirationen ofta utgår från nykonsumtion och att bli påverkad av influencers.

– Butiker och märken sätter hela tiden likhetstecken mellan mode och konsumtion. Jag tänker istället att den bästa kreativiteten föds ur begränsningarna. Att använda det som redan finns som en canvas för det du vill uttrycka. Att skapa själv, tänka själv och våga stanna upp. Det är det Slow fashion tar avstamp i: att stanna upp och återupptäcka kreativiteten och det lustfyllda.

Johanna anser att hållbart mode handlar mycket om beteendeförändringar:

– När det gäller att förändra saker brukar det som ligger närmast det du redan gör vara det som håller i längden. Därför måste sättet att bygga en mer hållbar garderob utgå från vem du redan är. Själv är jag den som tröttnar rätt snabbt och gillar variation när det gäller överdelar – därför delar jag livslängden med många andra genom att hyra, byta, låna och köpa secondhand. Medan jeans och skor – där har jag mina favoriter och tar med glädje hela livslängden själv och kan köpa nytt med fokus på hög kvalitet och schysst producerat.

Jennifer Berglund/Gazzine