REPORTAGE 2024-10-31 KL. 10:15

Unikt kollektiv blomstrar i Brottbyvilla

Av Victoria Sid

I en stor röd gammal villa i Brottby bor möjligtvis Vallentunas enda kollektiv sedan ett år tillbaka. Men de är inget vanligt kollektiv med middagsscheman och planerade aktiviteter utan här har man en annan fiolosofi. Man samexisterar som en familj.

– Att bo ska vara avslappnat och bekvämt och vi har hittat vår metod. Vi kanske inte är det bästa exemplet på hur ett vanligt kollektiv fungerar i Sverige, säger Rebecca Jack Hamilton.

Unikt kollektiv blomstrar i Brottbyvilla
BROTTBY. Jean-Hicham Rahmoun, 36, Rebecca Jack Hamilton, 31,Benjamin Collis, 37, och Lüder Sibbert, 31, har bott i Brottby i ett år och trivs. Foto: Victoria Sid

En lördag mot slutet av oktober är hela kollektivet på plats i villan i Brottby. Hunden Katniss går på en egen upptäcksfärd av tomten medan resten samlats vid lådor fyllda med äpplen. I ena kanten av tomten har ett temporärt musteri ställts upp. Bara i år har de snart gjort 400 liter äppelmust och ännu mer cider, ett hjärteprojekt för skotten Benjamin Collis, gruppens utnämnda odlare.

– Det har varit otroligt mycket, säger Benjamin som beskriver säsongen som en äppelfeber.

ÄPPELFEBER. Benjamin beskriver årets äppelsäsong som en äppelfeber. När alla äpplen har mustats klart för säsongen har kollektivet 200 liter äppelmust och ännu mer cider. Foto: Victoria Sid

PROJEKT. Alla i kollektivet har sina egna hjärteprojekt. I musteriet hjälps de alla åt men huvudansvaret har Benjamin som har stenkoll. Foto: Victoria Sid

För några år sedan började han studera på Stockholms konstnärliga högskola med fransmannen Jean-Hicham Rahmoun, 36, och de bosatte sig kollektivt i en lägenhet i Farsta. Därefter träffade Jean-Hicham Rebecca Jack Hamilton, 31, och när relationen blev mer seriös flyttade även hon in i kollektivet som då tagit sig till en villa på Ekerö. Mot slutet av Ekeröperioden kom även tysken Lüder Sibbert, 31, in i bilden.

– Det är alltid lite av en chansning om man kommer passa ihop eller inte i ett kollektiv, säger Jean-Hicham.

Hittade drömmen i Vallentuna

När det var dags att hitta en ny plats att kalla hem tittade Rebecca mot Vallentuna. Som teaterlärare på kulturskolan och tidigare Vallentunabo kändes villan i Brottby med lantlig charm helt perfekt när den plötsligt dök upp.

– Det var verkligen en dröm som blev sann och bitarna föll på plats. För mig speciellt har det varit lite av ett hjärteprojekt att ta mig tillbaka hit även om jag inte haft det som mål under min livstid. Utan möjligheten dök upp och det kändes helt rätt, säger Rebecca.

Hyresvärden såg det som en fördel att ha vuxna boende i huset som kunde hjälpa till med omvårdnad av bostaden. Att bo i kollektiv upplever gruppen är vanligare utanför Sverige, framförallt på kontinenten. Det är också något vanligare i söderort jämfört med norrort. Men de själva tycker att deras kollektiv sticker ut från mängden.

– Vi är väldigt chill. Jag brukar beskriva det som en familj på det sättet att om man bor med sin familj så umgås man inte hela tiden utan man samexisterar. Man gör inte allt tillsammans men man håller av varandra. Ibland hänger man och ibland äter man middag ihop men för det mesta inte. Vi är alla väldigt självständiga men sen uppskattar vi att göra saker tillsammans, säger Rebecca och de andra instämmer.

– Kollektiven i Sverige brukar ha schemalagda middagar varje vecka och människor behöver laga mat till varandra. Det är inte så i vårt fall, säger Jean-Hicham.

GITARRMAKARE. Lüder utbildar sig till gitarrmakare och har med flytten till Vallentuna fått det närmre till utbildningen. Medan Jean-Hicham och Benjamin får åka längre till sina jobb som cirkusartister. Foto: Victoria Sid

DRÖM. Den lantliga drömmen gick i uppfyllelse för Rebecca när hon fick flytta in i den stora röda villan i Brottby. Att bo kollektivt har gjort det möjligt för gruppen att bo i en bostad de annars inte hade haft råd med. Foto: Victoria Sid

– För mig hade det satt massa press att komma på middagar som ska passa alla varje vecka, tillägger Lüder.

Vardagsensamhet

Förutom att man aldrig behöver känna sig ensam finns det även ekonomiska fördelar med att bo kollektivt. För en lägre hyra kan man bo större.

– Det är dyrt att leva och bo och det här blir ett bra sätt att få en lägre hyra. Jag och Jean-Hicham hade inte haft en chans att på egen hand bo i ett så här vackert hus och betala det själva. Då hade det blivit max en tvåa i utkanten av stan, säger Rebecca och fortsätter:

– Man kan få det drömmiga lantlivet som i alla fall jag värdesätter jättemycket. Jag tycker det är en så bra lösning.

– Varför ska man bo själv när man betalar mer för mindre, säger Lüder.

Jean-Hicham tycker det är lite ledsamt att så många i Sverige bor själva. För honom känns det självklart att man ska bo ihop. För Rebecca var inte kollektivt boende en självklarhet innan hon träffade Jean-Hicham.

– Jag har bott ensam och då fanns det kvällar och dagar när man bara var i lägenheten. Då kan man känna sig lite dyster och ensam. Får man den känslan här om jag kurat upp mig på mitt rum kan jag gå ner till köket så sitter någon där som man kan snacka lite med och då lättas det upp. Det är skönt att slippa den vardagsensamheten som drabbade mig mycket, säger hon.

Men tanken att bo kollektivt slog henne aldrig.

–Jag ville bo kollektivt så jag tvingade in henne, säger Jean-Hicham skämtsamt.

FAMILJ. Kollektivet i Brottby är inte likt andra kollektiv med scheman för trivsel. Här samexisterar man som en familj. Foto: Victoria Sid

Rebecca tror att det kan ha med svenskhet att göra. Det kändes inte som en naturlig grej, men för henne har det fungerat jättebra och hon tror fler svenskar hade haft samma upplevelse.

– Det pratas om det mer nu och det kanske kommer växa mer i och att med bostadspriserna ökar. Då kanske flera personer börjar fundera på om det är en bra idé, säger Rebecca.