REPORTAGE 2022-09-29 KL. 09:20

”Värdet på den här soppskålen ligger i historien du berättar.”

Av Anneli Leijel

”Värdet på den här soppskålen ligger i historien du berättar.”
NÄSTA. Det var många Vallentunabor som tog chansen att få föremål värderade av Peder Lamm. Foto: Roffe Andersson

Guldklockor, tavlor, skålar och fat. I lördags stod antikexperten Peder Lamm på Tuna torg för att värdera Vallentunabornas klenoder – och det var många som tagit chansen att få sina saker värderade. Efter ett par timmar tickade nummer 68 fram, och då var dagen inte slut än.

Nu var det många år sedan Peder Lamm var med i programmen ”Otroligt antikt”, ”Slottsliv” och ”Antikjakten”. Men han blir fortfarande igenkänd på stan, och är en uppskattad person att anlita till olika värderingsevent där han värderar konst och antikviteter inför publik. Och eventet i Vallentuna centrum i lördags, som anordnades av centrumägaren Fastpartner, var inget undantag.

Högt pris på guld nu
Många hade samlats på torget för att få sina saker värderade. En av dem var Anders Sjödin, som bland annat hade med sig en fin guldklocka.

- Det är ett historiskt högt pris på guld nu. Det högsta sen Romarriket fram till våra dagar. Sälj guldet nu, men gå till en pantbank, där får ni det bästa priset, utan mellanhandspris, tipsade Peder Lamm.

Att priset på guld är så högt nu, beror på att oron i omvärlden är så stor, förklarade han. Ju större oro i omvärlden, desto högre pris på guld. Den klocka som Anders Sjödin hade med sig, hade både en urtavla och en länk i guld.


URFIN. På den här klockan glimmar guldet. Foto: Roffe Andersson


- Även om märket, Certina, är från en av de största fabrikerna i Schweiz, alltså inget prestigemärke, så är det en väldig massa guld, och länken är i guld också. Så ligger den bara i byrålådan och samlar damm, sälj den. Själva klockan ger 3000-4000 kronor och sen blir det några sköna tusenlappar till för länken, sa Peder Lamm.

Han berättade också en del kuriosa. Som att det ”bara är killar som samlar på klockor”, vilket gör att damur inte är värda något.
När Vallentuna Nya efter värderingen frågade Anders Sjödin om han skulle sälja klockan kom svaret snabbt:

- Nu ska jag hem och sälja. Den ligger ändå bara och skräpar i byrålådan.

Värdet störtdök
En tavla som vid första anblick kunde vara något, visade sig vara en reproduktion och med ens gick priset från 250000 till 40 kronor. Ett fat från en fin gammal japansk servis från 1920-talet, var tyvärr inte mycket värt det heller.

- Det var en obligatorisk lysningspresent på den här tiden. Hela servisen kan du få för 400 spänn, förkunnade Peder Lamm.
Men ett fint gammalt järnstrykjärn från slutet av 1800-talet, där järnloden läggs i ugnen och värms, och sedan tillbaka i strykjärnet, värderades till cirka 2000 kronor. Trots att själva järnloden var försvunna.

- I Malmköping finns ett strykjärnsmuseum. Där skulle man säkert vara intresserad av ett sådant här strykjärn, sa Peder Lamm.

Historia som berör
Vallentunabon Kicki kom fram med en fin gammal soppterrin i porslin med tillhörande soppslev från 1890-talet. Den hade tillhört en judisk familj i Tyskland, som under andra världskriget hade gett den till Kickis familj– med löfte om att de skulle ta hand om den väl tills de kom tillbaka. Dessvärre kom de aldrig tillbaka.

- Värdet på den här, är historien du berättar. Att det enda som finns kvar av den judiska familjen är den här soppskålen, sa Peder Lamm. Själva pengavärdet uppskattade han till 1500-2000 kronor.

Efteråt sa Kicki till Vallentuna Nya:
- Vi fick den i familjen innan andra världskriget. Den betyder mycket för oss och vi ville veta vad den värderades till också.

Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se