REPORTAGE 2021-05-12 KL. 09:45

Så levde vikingarna förr på Granby gård

Av Hege

Så levde vikingarna förr på Granby gård

På Granby gård i Lindholmen tar guiden med publiken till vikingatiden. Här bodde en rik familj i sitt långhus, medan slavarna kan ha sovit bland djuren.

Den största runhällen till sin yta i Uppland, Granbyhällen, visar att här bodde rika människor. För medan runstenarna var som en slags markeringar av var gårdar började och slutade kunde en häll innehålla en längre släkthistoria. Den var ett sätt att markera att här bor vi och här har vi bott i flera generationer.
– Genom att titta på huvudet på rundjuret kan vi datera den till någon gång mellan 1070 och 1100 e Kr, säger Jonathan Olsson, guide på Swedish History Tours, och pekar på stenen.

Statussymboler
I dag är runorna ganska avblekta, men på tiden de ristades kan den ha lyst i svart, rött och vitt för att framhäva ormens slingrande.
– De har använt bland annat sot för svart och järnmönja till rött. För kläder användes ofta färger från olika växter, berättar Jonathan.

Hällen, och de gravhögar som finns på höjden, skulle synas redan när någon var på väg mot gården.
– Det var en stor reklampelare som sände ut sitt budskap för att alla skulle stanna och läsa. Det skulle synas att här bodde en rik familj.


igcaption>Foto: ROFFE ANDERSSON

Men alla i samhället var inte rika. Ungefär en tredjedel kan ha varit slavar. I och med att det ibland funnits eldstäder i djurens del av långhus tror man att de kan ha fått sova bland djuren, och maten kunde bestå av bröd bakat på halm.

Särkar och hängselkjolar
Familjen här var i den övre delen av samhällsskiktet, förmögna med tanke på att det finns en hel del lämningar av grisben och hästben, men inte lika ”fina” som högfolket i Sigtuna. På Granby åt de fria människorna troligen mycket gröt, men även fisk och kött.
– Skalkorn dominerar i brödfynd men även ärtmjöl användes, berättar Jonathan.

Under 1000-talet var det en brytningstid mellan hedendomen och kristendomen, och gravarna kan antingen vara hedniska med en hund eller häst begraven med den döda, eller kristna.
– I tidiga kristna gravar lade man ner remtyg, beslag eller vapen.

Hur kläderna såg ut vet arkeologerna tack vare spännen som suttit fast på kläderna.
– Tyget har ärgats in i metallen, och då kan man analysera det, säger Jonathan.
Männen bar långa särkar och byxor, kvinnorna hängselkjolar. Närmast skinnet var det kläder av lin, sedan följde lager med ull.
– De var faktiskt ganska renliga, det sägs att de badade en gång i veckan, och lördag hette löga-dag där löga betyder tvätta. Ett gäng vikingar som höll till i England blev ihjälslagna för att de engelska kvinnorna drogs till de renliga vikingarna, enligt en engelsk krönika från 1200-talet.
Granby grävdes ut
av arkeologer 1989.

Då hittades bland annat ett muslimskt mynt från 900-talet, pärlor från Östersjön och keramik, liksom en järnkniv.
Jonathan är guide på Granby för första gången detta år, men Lise Nelzén som bor på gården har haft guidade visningar här i tio år.
– Jag vill dela med mig av miljön här till fler, för det är en fascinerande historia, säger Lise.
– Granby är en tacksam plats att guida på eftersom lämningarna är synliga även för den som inte har ett tränat öga, säger Jonathan.

Text: Hege Hellström
hege@vallentunanya.se
Foto: Roffe Andersson
roffe@vallentunanya.se