De här vill vi inte ha på våra gator!

De här vill vi inte ha på våra gator!

Okej kattägare, ni vet att det finns rävar i Bällsta och Uthamra, va?

Utsvultna valpar som söker mat och desperat försöker tugga i sig skor! Och vad tycker vi om det? Inte! Vi tycker inte om rävar! Jag hör hur hönsen i takt kacklar: Inga rävar på våra gator! Inga rävar på våra gator!

De här ungrävarna har blivit utfodrade i sin tidigaste barndom av ankor! Mina ankor! Jag är inte glad och jobbar nu hårt med att rävsäkra hönsgården. Och i olika facebooksgrupper, ’Vi som bor i Bällsta’ och andra lokala grupper, visas bilder upp från diverse övervakningskameror, hur de smyger runt och snokar vid ytterdörrar och på altaner.

För att inte tala om härom veckan, en varm kväll och vi sitter ute och äter och småpratar i lyktors sken. (Ja, allt umgänge med barn och vänner har skett utomhus, tur att vädret tillåtit det.) Men vi sitter där i alla fall, mätta och belåtna och surrar! Och likt en liten hund kommer då räven och undrar om vi har någon mat! Sån fräckhet! Står några meter ifrån och ser söt ut! Jag blir galen, rusade efter den men den springer förstås snabbare!

”Varför äter de inte äpplen?”
Och den där morgonen när jag skulle släppa ut alla fåglar och finner värsta oordningen i vaktelhuset! Fodertunnan utstjälpt och sönderrivet skräpskydd! Och uppkäftigt skitiga tassavtryck på fönsterfodret. Ja, men jag bara undrar, hur blir de fostrade egentligen. Och alla fåglar satt dödsförskräckta men levande bakom det superstarka nätet! Tack för det!

Ibland gör jag saker fort och fel men fort ändå, men det här nätet, noggrant och stark fastklämt mellan reglarna och det höll för rävklorna!

Fåglarna går visserligen i traumaterapi fortfarande men jag tröstar dem så gott jag kan och maken har satt dit ett ”rävnät” i fönstret också, av samma goda kvalitet som själva voljären är byggd av!
Och skor! Tugga skor. Att lämna skorna på verandan var en dum idé! Slejfen som skon ska knäppas med har blivit väldigt liten och i väldigt många delar. Dojorna ligger lite här och där i trädgården så de (båda rävarna?) har lekt runt i trädgården!

Och så finner jag värsta gropen säkert 3 dm djup, jämte staketet. Och de stackars humlorna ser rätt omskakade ut de också. Mer traumaterapi där. Räven har grävt för att smaska i sig larver. Ett kort ögonblick tyckte jag lite synd om hen, mycket kort. Men va sjutton! Kan de inte käka äpplen! Under varje äppelträd ligger drösvis med äpplen av alla mognadsgrader så de kan vara petiga med det också. Lite päron också om de vill variera sin kost! Men nej! Jag instämmer i hönsens kör: Inga rävar på våra gator! Inga rävar på våra gator!

Dela artikeln här:

Anna Sigrid

Jag har ett stort engagemang i Vallentuna, min bostadsort sen 20 år tillbaka och ordförande i Bällsta Villaägareförening (ja, då är det avslöjat att hjärtat finns i Västra Bällsta). Jag gillar att koka soppa på en spik, på ogräs och matrester och på "samma" sätt är det med kläder, sy nya kläder av gammalt, lagning av plagg och motsvarande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *