Då är det dags, skördesäsongen har börjat. Jordgubbarna hann inte rodna innan midsommarafton men de smakar gott alla dagar, än mer gott om solen fått värma dem riktigt röda. Blåbären har också börjat visa sin rätta färg.
Rabarbern är att skörda stjälk för stjälk och blir både paj och saft. Men läckrast och mest sommar smakar ändock flädersaften. Fläderblommorna med sina dasslocksstora korgar doftar ljuvligt och att hälla den kokande sockerlagen över blommorna är så angenämt. Och den färdiga saften, skramlande med några isbitar smakar riktigt uppfriskande i värmen.
För värme vill vi ha, sol på dagarna och så uppfriskande regn på nätterna. För det kommer fler skördar. Plommonträdet dignar under sina kart. Ska plommon också kartgallras? Jag får googla. Äppelskörden verkar kunna bli lite mer normal och om torkan kvarstår, ja då blir det inte så mycket.
Nypotatisen får studsa i kokvattnet tillsammans med några dillkvistar och har vi inga egna fåror att plocka ur, så finns det att köpa i butikerna. Och tänk, en lunchmacka, knäckebröd, smör, tunt lager kaviar och så kall skivad potatis, några varv med pepparkvarnen. Men det finns mycket typisk sommarmat i butikerna också. Jag menar kylskålskall fil, med socker. Att sockra filen, så där så sockret inte löser sig utan smaken blir som en spiral i munnen med det syrliga och så söta.
Sommar och ledighet ger lite andra matrutiner, å ena sidan snabba picknickar, lunchkorgar vid badstränder eller grillfester med avancerade grillspett, antingen hemgjorda eller färdiga från butik, för att inte tala om alla dessa korvar som ska grillas på längden och tvären!
Ett picknickmål vi ofta gjorde när barnen var små var matiga muffins. Antingen bara äggstanningen med tillbehör, skinka, fetaost och broccoli, rakt ner i stora muffinsformar och grädda. Ofta blev det ugnspannkaka, med lite extra allt i, gräddade på kvällen innan den stora utflykten och så i lagom stora bitar i matsäcken. Och saft, alltid saft! Jag fyllde plastflaskan med en skvätt vatten, stoppade i frysen kvällen innan och sen fixade jag färdigt saften dagen därpå. Den höll sig hyfsad kall under dagen.
Ja, kära nån så en höll på, och håller på som om hela ledigheten handlar om mat! Och det är ju lite ovant. Har en semester så ska ju alla äta tre måltider om dagen, alla dagar i veckan. Snabba luncher vid tangentbordet eller med kollegor på lunchrestauranger det hör arbetsveckan till. Men semestertider, hela familjen, varje dag, varje måltid, och då vill jag bara understryka, så där fördomsfullt, att även mammor har semester.
Så god ledighet, god sommar och god middag!