Krönika: Hur ska vi leva ut vår reslust?

Krönika: Hur ska vi leva ut vår reslust?

SPÅRSPANING. Anna Sigrid har kollat in spåren på IP och omgivningarna runt Kyrksjön.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Ja, sköna maj, eller inte. Alltså, hur många gånger har det snöat egentligen i år, och onödigt många gånger i maj?

Och frostnätter? Det blir tredje gången vi sår om gurka. Och maken hämtade ut sin vinterjacka ur förrådet igen. Häggen blommar men skomakaren får en lång semester i år. Syrenknopparna är hårt knutna och jag som lovade några älskande att pynta festlokalen med syrener till bröllopsfesten, inga syrener, ingen fest heller för den delen. Det är många planer som förändras nu, men att vädret skulle ändra sina, otippat!

Men det är som det är och att jag skulle komma ut som tågluffare denna vår, det får också skjutas på framtiden. Men hur ska vi leva ut vår reslust? Tipsen vi får är många. På våra promenader, ja, de börjas lite smått efter kryckgången för många veckor sedan, får vi tips! Entusiastiska ”70 plussare”, numera ”friska yngre äldre” berättar om vandringslederna runt om i kommunen! Där har vi något att se fram emot. Vi får ju också göra kortare resor numera, 1-2 timmar från hemmet och det täcker ju in hela kommunen och lite till!

En stark rekommendation var spåret vid IP, eller spår, det är flera stycken! Och så fiffigt elbelysta numera utom mördarslingan på 5000 meter. Näst längsta slingan (2600m) kör med ledbelysning. Den tänds när en närmar sig, inte för att det är så nödvändigt just nu! EN fördel med årets maj är att solen har vett att göra vad den ska, eller nu tänkte jag fel. Är det mulet så har vi ju ingen glädje av den, men vid klart väder är det ljust långt in på kvällen. Närvarostyrd belysning. Det låter det! Men fiffigt!

Ett annat tips vi fick är Kyrkviken. Att strosa runt Vallentunasjöns nordligaste del, ha kvarnen, den återuppbyggda, och kyrkan bakom sig, sjön framför och så en kaffetermos och bra mössa! Det lär väl blåsa den dagen också när vi kommer dit, inte för att det syns på kvarnvingarna, fastlåsta som de är, och hur kall maj än har varit så lär backsipporna ha blommat över.

Men något organiserat Runrike blir inte av i år! Men vi kan ju ta den rundan på egen fot så att säga. Ingången är vid Jarlabankes bro med utomhusutställning och karta som visar vägen runt Vallentunasjön, sen är det bara att knata på. Jag kommer nog trots allt ta cykeln och en stöddig matsäck, och ta mig fram, Arkils tingstad, nästan som hemma, Vallentuna kyrka med värsta skrytrunorna, Gullbron, (det är inte bara Stockholm som har gullbroar, men Vallentuna var först), Gällsta, Risbyle (vicka namn!) Fällbro, Broby bro och avslutningsvis Täby kyrka! Jag misstänker att den här cykelturen dröjer, och 1-2 timmar kommer knappast att räcka. Turen kräver varmare väder så en kan avsluta med ett dopp vid Gustavs udde!

Dela artikeln här:

Anna Sigrid

Jag har ett stort engagemang i Vallentuna, min bostadsort sen 20 år tillbaka och ordförande i Bällsta Villaägareförening (ja, då är det avslöjat att hjärtat finns i Västra Bällsta). Jag gillar att koka soppa på en spik, på ogräs och matrester och på "samma" sätt är det med kläder, sy nya kläder av gammalt, lagning av plagg och motsvarande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *