Krönika: Bajamaja – 20 meter från grillen?

Krönika: Bajamaja – 20 meter från grillen?

VALLENTUNA TAPPAR I FÖRTROENDE. Anna Sigrid om satsningen på bajamaja vid Gustavs udde.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Badväder! Sol sommar och en sjö! Det är väl toppen. Alltså Gustavs udde, jag har sagt det förr, är en så himla fin plats!

Det fina med den är att den är ograverad. Stor gräsmatta, stor bollplan och sen flera år, grillplatser och picknickgrupper! Vintrar med fin is har jag sett familjer samlats kring den för gemensam lunch för att sen ta ett varv på sjön. Och sen september 2019 finns också utlagd sand vid kanten av sjön och en lång ramp. Och det badas! Förra sommaren var det ett evigt cyklande ner till sjön!

När en kommer ner mot Gustavs udde så är det två generösa gräsmattor på var sin sida vägen, rakt fram är sjön och själva stranden. Varje sida kantas av pilar och till höger, båtrampen och på vänster sida ligger båtbryggan som sträcker sig ut i vattnet! Nära bryggan också en papperskorg. Och så längre upp längs gräsmattans kant, den röda paviljongen, (använts till vad?) Men den står där som en fond och bidrar till inramningen av badplatsen. Mellan paviljong och badplatsen finns både grillringar, riktigt fina och några bord, stadigt förankrade i varandra.

Nu har kommunen förhöjt skönhetsupplevelsen med en bajamaja. En grön holk tänkt för folk att göra sina behov i, fem meter från en parkbänk, fint placerat i skuggan. Ungefär tjugo meter från grillplatsen (nom-nom) och pick-nick-bord! Det är PRECIS vad jag INTE vill se när jag grillar min medhavda matsäck. Kommunen hävdar att HÄR har man minsann tänkt till och gjort det bra för funktionshindrade (hmm… hälften av rampen kvar på marken?). De ska lätt kunna ta sig till bajamajor. Kommunen har svarat: ”För en gångs skull prioriterar vi de funktionsnedsatta, där av placeringen”! Alltså, va? För EN gångs skull prioriterar vi de funktionsnedsatta! Smickrande kommunen, smickrande! Men det finns inte någon som helst handikapp-parkeringsplats, för det är inte DEN gången kommunen prioriterar de funktionsnedsatta. Nope! Så skulle det bli en sommar á 2018 med tropisk värme, veckor i sträck och Wirséns väg är kantad av bilar och de parkeringsplatser som är närmare vattnet är fulla, så får jag som funktionshindrad åka hem. Och hur ser remissvaret ut från handikapporganisationerna? Och hur pass angenämt är det när bajamajan ska tömmas, dagtid, rulla in en skitbil, bland badande och grillande mänskor? Och hur är det med smittspridning? Vissa kommuner har tagit bort sina bajamajor vid badplatser för den sakens skull.

Jorå, mensåatt, eller vad säger vi? Vallentuna har sjunkit i ranking i sitt miljöindex, det känns som det sjunker i sitt funktionsnedsatteindex också! SÅ! Gör om gör RÄTT!

Dela artikeln här:

Anna Sigrid

Jag har ett stort engagemang i Vallentuna, min bostadsort sen 20 år tillbaka och ordförande i Bällsta Villaägareförening (ja, då är det avslöjat att hjärtat finns i Västra Bällsta). Jag gillar att koka soppa på en spik, på ogräs och matrester och på "samma" sätt är det med kläder, sy nya kläder av gammalt, lagning av plagg och motsvarande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *