Krönika: Barnens egen helg med knasig mat och godis

Krönika: Barnens egen helg med knasig mat och godis

UPPRYCKNING. Anna Sigrid om att ärva teknikprylar men också vad barn kan lära av äldre.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Vi har sommartid ytterligare några dagar. Omställningen sker den 25 oktober.

Trots detta, sommartid alltså, berättar diverse butiker om att julen är på väg. Eller? Ur led är tiden!

Det är slagsmål om färgerna, julens grälla röda går i närkamp med halloweens orangea färg. Lite stillsamt i bakgrunden finns också en svag nyans av grått och silver. Julstjärnorna har fått både nytt namn och ny färg: Höststjärna! Orange till färgen den också. Det stillsamma gråa och silvret andas andaktsfullt i minneskransar och ljuslyktor till våra näras gravar. Kommersen är alltså i full gång och brevlådorna, både de digitala och de verkliga, är fulla av reklam och erbjudande. Och så ska vi komma ihåg småfåglarna också!

Det enkla, kan vara nog så knepigt, Allhelgonadagen infaller den 1 november, alltid! Alla helgons dag är en rörlig helgdag, röd dag i almanackan, och infaller mellan 31 oktober och 6 november. Ibland sammanfaller de och ibland inte, i år 31 oktober. Traditionen kring Alla helgons dag är konserter, oftast requiem av någon kompositör men framför allt, ljuständning kring gravar och minneslundar.

Men Halloween alltså, denna nya tradition? Ja, den har också ett fast datum, 31 oktober, men firas oftast fredagen innan Alla helgons dag, i år alltså 30 oktober. Jag har varit starkt emot den traditionen men har nu bestämt mig, jag gillar den!

Barnens egen helg, pyssel och maskerad! Knasig mat och godis! Baka tillsammans med ungarna eller köp färdigt, gör det enkelt, gör det kul, och skit i att köpa en massa jox! Jag har förstått att familjer festar tillsammans under maskeradliknande former och det kan ju aldrig vara fel. Pumpan har huvudrollen! Halloween har firats i Sverige cirka 30 år. Affärskedjorna var snabba med att etablera den här och förankra den med spindelväv och kedjor med lysande pumpalyktor. Låt de ligga kvar på hyllorna och karva era egna pumpalyktor!

Julen gör sig också påmind i reklamen. Det är ljusslingor och lysande akryldjur, renar förstås, snögubbar och isbjörnar. Men också en och annan tomte. Nu finns också belysning i form av lysande byar, från små enkla campingbyar till hela stadsdelar, eller varför inte en tomte på en riktigt ball båge? Ett nytt inslag i julkommersen är Nisse! Vi kan köpa Nissedörr, Nissedörr City eller Nissedörr Exclusive! Nåt en sätter på väggen, på golvfodret, med liten stege! Jajamän! Det är bara att öppna plånboken (nä, va säger jag?) ta fram kortet, menar jag! Eller låt bli!

Men jag säger det igen, vi ska komma ihåg småfåglarna! De gör ju faktiskt nytta på riktigt!

Dela artikeln här:

Anna Sigrid

Jag har ett stort engagemang i Vallentuna, min bostadsort sen 20 år tillbaka och ordförande i Bällsta Villaägareförening (ja, då är det avslöjat att hjärtat finns i Västra Bällsta). Jag gillar att koka soppa på en spik, på ogräs och matrester och på "samma" sätt är det med kläder, sy nya kläder av gammalt, lagning av plagg och motsvarande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *