Krönika: Borta bra men Bällsta bäst!

Krönika: Borta bra men Bällsta bäst!

Eller? För snart 20 år sedan flyttade jag hit, mötte några ungdomar som tyckte det var konstigt men efter de fått reda på att jag flyttade till Bällsta var saken klar… ”Jaha, gräddhyllan!” Ja, det var då det, nu finns det flådigare hyllor, Uthamra, för att inte tala om Uthamra Strand och så juvelen i kronan, Tingvalla!

Men Bällsta då? Och då ligger mitt hjärta i Västra Bällsta, där är ut- och inflyttningen stor. Gamla panschisar som en gång byggde landet, på åkrar hörande till Kragsta och Bällsta gårdar säljer nu och flyttar till lägenheter, tröskellösa och med svängrum i badrummet. In flyttar eller återflyttar de vuxna barnen, med småbarn. Trottoarerna, där de finns, trafikeras allt oftare av barnvagnar, småbarnscyklar och skolungar på väg till och från Lovisedalsskolan. Fint!

Och det är då en undrar, Bästa Bällsta? I Uthamra, på trottoarlösa vägar görs det kraftiga markeringar i asfalten. Understundom står också skyltar och refuger som talar om vad som gäller, stöddiga grindar vid en gångväg som brant ansluter till Skogsåsvägen.

Bästa Bällsta? Vid den numera inte så nybyggda skolan Bällstaberg, en gång ett pedagogiskt flaggskepp för kommunen, läroplanen har varit vägledande för hur lokalerna skulle se ut och i nära kontakt med Lärarhögskolan. Och vid övergångsställena kring skolan, blinkande, varnande lampor över skyltarna. Bra! Men skolvägen till Lovisedalsskolan och den tämligen hårt belastade Bällstavägen, där finns övergångstället, jodå, med hastighetssänkande åtgärder, ”midja” i gatan, men nära en rörig korsning, avsaknad av blinkade lampor, och den gatubelysning som finns är magiskt beslöjad med grenar. Skumt!

Ska vi ta det där med lekplatser också? En stor lekplats mellan Bataljonvägen och Skvadronvägen finns mitt i Bästa Bällstas hjärta. Om den är bra får andra svara på men än så länge har inga barn skadats. Skadats? Ja, utfarten från lekplatsen mot Skvadronvägen är väl dold bakom ett rejält buskage. Några grindar som hindrar barns framfart finns inte och som bilist ser du inte barnen för alla träden. Emedan en annan lekplats, i hjärtat av det något fashionablare Lovisedal, utfarten från den platsen, med utspring mot Lovisedalshöjden, där minsann, grind! Topp!

Det finns lite för kommunen att jobba på. Det finns andra områden som har högre säkerhet för barnen och gångtrafikanter, så varför inte i Bästa Bällsta! Aj, a,j aj, sänktes värdet på fastigheterna i området nu? Vi plussar på det igen! Det sägs att Lovisedalskolan äger!

Dela artikeln här:

Anna Sigrid

Jag har ett stort engagemang i Vallentuna, min bostadsort sen 20 år tillbaka och ordförande i Bällsta Villaägareförening (ja, då är det avslöjat att hjärtat finns i Västra Bällsta). Jag gillar att koka soppa på en spik, på ogräs och matrester och på "samma" sätt är det med kläder, sy nya kläder av gammalt, lagning av plagg och motsvarande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *