KRÖNIKA 2020-03-20 KL. 08:08

Krönika: Lovisa och Milles grabbar

Av Anna Sigrid

Krönika: Lovisa och Milles grabbar

Jag skrev om vissa nyligen bebyggda områden i förra veckan, om namnen på dessa platser i Vallentuna. Men av de ”gamla” namnen har jag några favoriter. Wirséns väg, Milles väg, Gustavs udde och Lovisedal! Olika livsöden bakom dessa namn. Wirséns väg är namnad efter Carl David Wirsén (1842 - 1912), född och uppvuxen på Bällsta gård, det vi idag kallar Vallbostrand. Hans pappa var överste, sonen studerade litteratur och han blev så småningom ständig sekreterare i Svenska Akademien.

Där arbetade han hårt för att motarbeta Selma Lagerlöf, August Strindberg och stavningsreformen, alltså inte ”stafvning” längre med fv och gamla verbformer som gingo och voro. Han borde egentligen inte hyllas på något sätt. Men hans lyriska psalm: ”En vänlig grönskas rika dräkt har smyckat dal och ängar. / Nu smeker vindens ljumma fläkt de fagra örtesängar…” (psalm 201) ger en viss ursäkt, och det är okej att han har en gata uppkallad efter sig i Vallentuna. Är det slumpen eller en tanke som gör att Wirséns väg ligger nära Örtagården?

Milles väg då? Milles väg är namnad efter Emil Andersson, allmänt kallad Mille, major och boende på Bällsta gård under en period, efter Wirsén. Han fick flera söner och en av dem är en riktig kändis, Carl (1875 - 1955).

Men i barn- och ungdom, tillsammans med brorsan Evert, mindre känd var de ena riktiga ungjäklar, kända för sitt bus och ofog. Både Carl och Evert ändrade sitt efternamn från Andersson till Milles!

Gustavs udde, namnad efter Gustav Nilsson (1908 – 1995), Vallentunas starke man i kommunen från 1940-talet till 1970. Med järnhand och kraft drev han igenom sina beslut, att be om lov eller invänta demokratiska beslut var att öda tid tyckte han. När Östra Bällsta började byggas på 1950-talet sprängdes en hel del berg och sprängstenen måste också fraktas bort. På Gustavs order kördes det till Vallentunasjön och tippades. Det där med spilla tid på demokratiska beslut, ja, det var ju inte hans grej. Så ett rejält stenberg vid sjön, som så småningom jämnades och täcktes med jord och blev en konstgjord udde. Idag har kommunen också en småbåtsplats och en lite badstrand. Ett arbete som påbörjades 2018 och fortsätter under 2020. Och det är en väldigt fin plats, en stor grönyta, som borde fyllas med glädje och aktiviteter.

Lovisedal, namnad efter Lovisa Ulrica Jansdotter (1820 – 1875), piga och ogift mor i Stortofta, Frösunda. Lovisa gifter sig med Anders Petter Malmgren 1853, och flyttar till de gemensamt byggda torpet Lovisedal. Hon dör i lungsot 1875 och lämnar make och fyra barn. Inte så glamoröst, men fyra barn och en stadsdel på jorden blev hennes arv. Det är skönt med balans!