Krönika: Så här gillar jag inte att se Vallentuna

Krönika: Så här gillar jag inte att se Vallentuna

JAHA! Då har Vallentuna figurerat i rikspressen igen! Det händer inte så ofta men NÄR det händer önskar jag att jag bodde nån annanstans!

Det senaste: Peter Tillbergs målning övermålad i en skola, i DN den 24 april!

Och, ja, jag vet att eleverna ska inflytande i skolan. Skolverket skriver: Genom elevinflytande lär sig eleverna […] demokratiskt beslutsfattande fungerar. […] att ta ansvar, kommunicera, leda och lyssna på andra. […] Barnets åsikter ska tillmätas betydelse i förhållande till barnets ålder och mognad”. Så står det i skollagen!

Det där med mognad? Är det den bittra, i förtid avhoppade läraren som uttalar sig? Som använde demokratiskt elevinflytande vid val av examination och föräldrarna rasade för det inte stod i terminsplaneringen. Och att planera tillsammans med eleverna moment för moment och …. Anas omöjligheten? Jag lämnar ämnet och fortsätter, Vallentuna i rikspressen!

Som medielärare med få Vallentunaelever, jag undervisade i annan kommun, gjorde jag en hastig undersökning om Vallentuna i rikspressen, på vilket sätt och med vilka ämnen kommunen var representerad. I viss mån ganska trista ämnen. Ett elände som det skrevs om var eken i Västra Bällsta, den med nästan 1 meter i diameter, som fälldes! En annan katastrof var när kvarnen brann, nyrenoverad och fin, ner till grunden, för sorgligt! Och bara för något år sedan sandades en pulkabacke, det skrevs om det i rikspress, pinsamt.

Ett inslag i DN, och då hade jag velat vara berörd, den vilda strejken bland lärarna i Hjälmstaskolan. De ville ha högre lön men icke så. Det finns olika sätt att nöta ner lärare på, omöjlig arbetssituation och låga löner bland annat.

Men jag hittade Vallentuna i världspressen också! Riktigt roligt, men en cirkusvagn med fyra elefanter stjälpte i Granakurvan och en bonde väcktes mitt i natten för att härbärgera elefanterna. Eller roligt? En elefant skadades, lindrigt.

Mer Hjälmstaskolan och DN; Några grannar (ett lärarpar) skulle flytta från Vallentuna. Huset de bodde i hade föräldrarna byggt och i diverse förråd låg det massor med ”kan-vara-bra-att-ha” saker. Vi bjöd på middag (14 februari 2014) Jag fick ett tyg, fint upprullad på en gammal DN, daterad 15 februari 1974 och där fanns notisen om den mystiska sjukdom som tvingat en tredjedel av skolans elever att hålla sig hemma. Och så där 40 år efteråt kunde ”eleven” nu lite vagt antyda något att niorna nånting, mummel, mummel. Någon riktigt bekännelse kom aldrig fram, men jag har mina misstankar! Är det nån annan som minns, vill erkänna? Kom igen! Fram med det!

Dela artikeln här:

Anna Sigrid

Jag har ett stort engagemang i Vallentuna, min bostadsort sen 20 år tillbaka och ordförande i Bällsta Villaägareförening (ja, då är det avslöjat att hjärtat finns i Västra Bällsta). Jag gillar att koka soppa på en spik, på ogräs och matrester och på "samma" sätt är det med kläder, sy nya kläder av gammalt, lagning av plagg och motsvarande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *