KRÖNIKA 2023-08-31 KL. 07:55

Att kommunicera förändringar:

Av Jessica Jäger

Att kommunicera förändringar:
Jessica Jäger. Foto: Janine Laag

Nu är vardagen här. Butikerna har gått tillbaka till ordinarie öppettider, kollektivtrafiken kör enligt höstens tabell och aktiviteterna har åter sina fasta dagar. Rutiner och upprepning är energibesparande för hjärnan. Därför kan det vara utmanande att bryta mönster och att kommunicera förändringar.

I sommar har jag sett över alla mina tjänster. De flesta fick bara mindre prisjusteringar men coachingpaketen utmanade mig. För ett år sedan var jag så nöjd med paketen jag hade satt ihop, men när jag tog mig tid att känna efter insåg jag att jag behövde göra om dem.

Jag tog snabbt beslutet att släppa taget om paketen, men visste ännu inte vad jag skulle byta ut dem mot. Varje dag gav det mig ett uns stresspåslag för så länge paketen låg kvar på hemsidan kunde de bokas, trots att jag ville erbjuda något annat.

En eftermiddag, när jag själv blev coachad, insåg jag att jag kunde ta bort paketen från hemsidan utan att veta exakt vad jag skulle ersätta dem med. Det låter så självklart, men det var lite som döda vinkeln vid bilkörning; jag behövde vrida på huvudet för att se. Det tog mig tio minuter att radera allt och skriva ett stycke om ”skräddarsydda lösningar” tills vidare.

Lite så här har processen med den annalkande näringslivsdagen också varit. När jag lyfte önskan om en ny näringslivsdag i Vallentuna var det bara ett begrepp utifrån något som en gång varit; en mässa, en ståbordsutställning. Relativt snabbt insåg vi i projektgruppen att vi ville ha något annat, men vad?

Efter samtal landade vi i att skapa en dag exklusivt för företagare. En dag där vi får mötas och utbyta erfarenheter, istället för att – som alla andra dagar – stå sida vid sida och serva kunderna. Vi ville skapa utrymme för samtalen som inte får plats och lyfta ämnet lönsamhet – det som är förutsättningen för alla företags överlevnad, oavsett med hur mycket kärlek och välvilja vi servar våra kunder.

Vallentuna Näringslivsdag 2023 blir därför en dag när vi hyllar våra företagare, stärker relationer, inspireras av kunniga föreläsare och siktar mot starka resultat. Nu behöver vi bara kommunicera det utåt också: Det är alltså inte en mässa, inte en ståbordsutställning och inte för allmänheten. Det är en dag av företagare, för företagare.

Jessica Jäger

jessica@jessicajager.se