KRÖNIKA 2023-08-31 KL. 07:55

Bonnabränna och omklädningsrum

Av Anna Sigrid Pettersson

Bonnabränna och omklädningsrum

Nu går vågorna höga igen! Badavdelningen på SportClub är i full gång. Motionssimmarna är tillbaka och tar sina vändor. En del är klädda i badbrillor och badbrallor, konstiga handskar och far som skyttlar genom vågorna. Andra klär sig mer badmässig och värdigt simmar längd efter längd.

De glider fram, huvudet högt och stilla, påminner mig om ett svanpar. I den lilla bassängen, där gympas det. Hantlar, vägandes nästan noll i luften blir i vattnet tunga som bly när de ska svepas genom vågorna. Och i bubbelbadet ligger livsnjutarna, får sina ryggar och länder kliandes och masserandes av luft- och vattentrycket.

Vi kliver in i september månad och de utlovade renoveringarna av omklädningsrummen är färdiga. Det åskmolnsmörka kaklet ser rätt dystert ut och pengarna räckte inte till hyllor i duscharna. Gympan fortsätter under duschandet när tvål och hårschampo ska hämtas från golvet. Hudfärgen gör sig bra mot den mörka bakgrunden och badgästers sommarvistelse avslöjas lätt. Om kvinnor, ja, av naturliga skäl befinner jag mig i kvinnornas omklädningsrum, om kvinnor burit axelbandslösa soltoppar framgår det tydligt. Likadant anas att någon trippat runt i raffigt delikata remsandaletter. Solbrännan avslöjar att de gått upp en bit på vristen. Om klackhöjden får vi inget veta.

Det både hörs och syns om mänskors vagga stått i ett annat land. De som farit till hemlandet har förstärkt sin hudfärg rejält. Och de som ”bara” haft sin vanliga semesterresa på den vanliga turistön där anas den vanliga bikiniskuggan. Och att sola topless, det förekommer fortfarande.

Sen finns de dem som har den vanliga hederliga bonnabrännan. Det ser jag inte så mycket av inne på damavdelningen men väl ute i bassängerna är det några män som kliver runt, fortsatt ”klädda” i kortärmade t-shirts och kortbyxor, möjligtvis kortärmskjortor, så där ledigt uppknäppta i kragen, ger en klädsam v-ringning. De vita ”ankelsockorna” skvallrar men vissa män kör också strumplöst och med remsandaler. Och så är det jag då. Var är jag född någonstans? Som jag ser ut så ser det ut som min vagga stod i Vitabergsparken.

Även om andra halvan av sommaren var blöt så var den första delen rejält solig. Men nu krymper soltimmarna, i den mån de inte regnar bort. Så det gäller att ta tillvara de sista soliga, varma dagarna. September månad är full av utomhusaktiviteter, remsandaler och axelbandslösa toppar byts ut, i värsta fall mot gummistövlar och fleecetröjor. Helgerna är fullspikade med flygdag, kvarnkalas och loppisar. Så vi ses där, eller i badet!

Anna Sigrid Pettersson

annasigrid@vallentunanya.se