KRÖNIKA 2023-03-23 KL. 10:30

Den blomstertid och armlängds avstånd

Av Anna Sigrid Pettersson

Den blomstertid och armlängds avstånd
Anna Sigrid. Foto/Arkiv: Roffe Andersson

Det har pratats om kultur på armlängdsavstånd ett bra tag nu och Parisa, kulturministern, kör näven både rakt fram och i sidled och hävdar med emfas att det är det som ska råda!

Fint Parisa, håll hårt med näven. Uttrycket kommer från militären och armlängds avstånd emellan ger möjlighet att hantera både krut och vapen. Men som sagt, begreppet används också när det gäller politik, i synnerhet kultur- och mediapolitik men också i viss mån forskningspolitik! Så håll hårt i avstånden.

Och forskningen visar att kultur är viktigt. En studie från Sahlgrenska akademien visar att det finns ett samband mellan kulturupplevelser, hälsa och välbefinnande. Vad som händer i kroppen som ger dessa effekter är inte helt känt. Men det handlar både om somatiska effekter som förbättrat immunförsvar och nedsatt stresspåslag. Kombinationen mellan kropp och själ låter sig inte avslöjas så lätt. Mer forskning återstår men kultur har en viktig roll i samhället och är en del av vår identitet och den formar oss. Det handlar inte bara om kreativitet och arbetstillfällen utan också om att vända ut och in på invanda begrepp, provocera, få oss att tänka en gång till.

Har ni sett Den blomstertid på Svt? Om inte, se den. Den finns på Svt play om ni missat serien. Det handlar om två artister och en högstadieskola och ett okänt antal resurser i form av gästartister och studiebesök. Där utövas kulturformen musik. Och som operaälskande tant njuter jag inte ett ögonblick av musiken men jag älskar att se glädjen, energin, leenden och modet som musiken lockar fram hos eleverna.

Nu låter Vallentuna kommun Vesna Stanisic satsa på ungdomskulturen, lite bakvänt kan jag tycka att satsningen ligger i åldersspannet 15–25 år, men jag älskar det. Grejen med att vara ungdom i Vallentuna är att fly Vallentuna. Men i alla fall, alla gör inte det och kultursatsningar brukar spilla över på alla åldrar. För det är kulturen som hjälper oss, formar oss och ger oss vår identitet. Kulturen ger oss också möjliga strategier för att hantera motgångar och ohälsa.

Så Kära Kulturministern! Ge tillbaka de fria entréerna till muséerna! Återställ stödet till kulturen, och visst, det handlar om prioriteringar i en tuff ekonomisk tid, men det är billigare att förebygga än att återställa. Använd militärbegreppet om en armlängds avstånd och spara inte på krutet! Vi räknar med dig och vi räknar med Vesna! Låt tusen blommor blomma, uppmuntra var mänska att uttrycka sig och framföra sin åsikt! Och ungdomar, ta chansen på lördag, 25 mars!

Anna Sigrid Pettersson
annasigrid@vallentunanya.se