KRÖNIKA 2022-10-27 KL. 09:05

Det där med klimatkrisen och klimatsmart

Av Anna Sigrid Pettersson

Det där med klimatkrisen och klimatsmart
Anna Sigrid. Foto/Arkiv: Roffe Andersson

Det där med klimatkrisen, finns klimatkris? Bevisar vetenskapen att klimatkrisen INTE finns? Ibland handlar det bara om ord, vilken definition läggs i orden och vem har tolkningsföreträde? Och låt mig vara tydlig, jag anser att det är klimatkris!

Det finns många ord och uttryck som är kopplat till miljön, många ord anspelar på att miljöhoten eller miljökrisen minskas eller ökar, mer eller mindre kraftigt. Konsumentverket översvämmas av anmälningar där företag har lovat guld och gröna skogar om vi bara köpt deras prylar som minsann är bra för miljön.

Men det är faktiskt så enkelt, varje gång vi köper någon vara så belastar vi miljön. Så enkelt är det! Det får effekter på skog, allt vatten i hav, sjöar och floder, i marken och i luften och på sopbergen. Ju mer som produceras och konsumeras ju djupare blir vårt ekologiska fotavtryck. Men äta måste vi, vi vill heller inte frysa. Det ”bästa” för miljön är att folk får tunnare plånböcker. Jag menar det är ju inte den ensamstående föräldern med flera barn som drar till London och julshoppar. Den sortens förälder jag tänker på börjar sin julshopping i augusti.

Att köpa något som marknadsförs som har en miljömärkning eller kallas ”klimatsmart” där är det den hederliga marknadsföringslagen som gäller, vilseledande och otillbörliga affärsmetoder går bort. Ett miljöpåstående, ordets makt igen, ger intryck av att ha en positiv inverkan på miljön. För att använda ett sådant begrepp krävs höga beviskrav eller förklaringar på hur och varför och detta i omedelbar närhet till påståendet.

Men jag märker vilken djungel det är! Det är KRAV, Naturkött, Svanen, EU-blomman, ASC, MSC, FSC, Demeter med flera, med flera. Det finns märkning för mat, för kläder, för elektronik och säkert för flera ting men också för tjänster. Vissa förkortningar och märken granskas av tredje part och vissa granskas av dem själva. Vissa har reko leverantörer andra har underleverantörer som är hur miljöskurkiga som helst.

Nu har jag hamnat i dilemmat miljö v/s ekonomi! En kallstartad bil släpper ut mer skadliga avgaser än en varm bilmotor genom att bränsleförbrukningen sjunker vid varmstart. Det sliter mindre på motorn och bra för ekonomin.

Men om nu elen kostar skjortan, uppväger det vinsten på den minskade bensinförbrukningen? Eller? Det finns säkert ett svar men det orkar jag inte ta reda på. Miljön vinner, jag värmer bilen. Punkt!

Det enklaste, ekonomiska och miljömässiga tipset är nog detta, planera, återbruka, deläga, sopsortera och handla färre grejer. Punkt!

Anna Sigrid Pettersson
annasigrid@vallentunanya.se