KRÖNIKA 2024-03-26 KL. 11:08

Krönika: Fort och fel eller fort och rätt

Av Jessica Jäger

”Om man är en människa som får mycket gjort, men inte har en tydlig riktning, går det fort att komma långt åt fel håll.”

Krönika: Fort och fel eller fort och rätt
Jessica Jäger. Foto: Janine Laag

Det var en affärsbekant som sa det och det fastnade i mig. Det uttryck som jag annars hör en del i företagarkretsar är det vedertagna ”att driva vind för våg”. Båda uttrycken har en uppmanande underton som säger: ”Se till att du vet vart du är på väg”, men att driva runt planlöst låter inte alls lika allvarligt som att maximera hastigheten på Autobahn i fel riktning, utan att vara medveten om att det är det man gör.

Med ens undrar jag om det är det jag har hållit på med de senaste åren, i ren desperation efter att överleva omvärldsläge och familjesituation. Jag har gjort så galet mycket, men är ändå inte där jag vill vara. Så jag ska prova att göra något jag aldrig har gjort förut. Jag ska fokusera på en enda verksamhetsgren och en specifik målgrupp. Jag ska anamma min mentors mantra om att ”business is boring”.

Att göra en enda sak och dessutom något som låter tråkigt går emot allt jag någonsin intalat mig själv att jag behöver. Jag har levt i fart och fläkt, nyfiket utforskat, testat, lärt mig och gått vidare till nästa projekt. Det är en del av min identitet.

Men vilka behov som framträder starkast förändras över tid. Den vetgiriga sidan av mig har blivit sedd och hörd. Nu finns en längtan efter njutning, närvaro i stunden och att vara nyfiken på livet som sådant, snarare än hur långt det är möjligt att gå. Det känns som att ett generationsskifte sker i min verksamhet. Den visionära grundaren lämnar över till den förvaltande generationen.

Jag startade företag ur passion för musiken. Under vägens gång blev jag lika passionerad för entreprenörskapet som sådant. Nu är det dags för dessa passioner att leva sida vid sida, istället för att vara ett. Det är dags för mig att förvalta allt det jag har lärt mig genom åren, så att jag kan skapa ett starkt företag som håller i längden. Det kommer inte alls att vara tråkigt, egentligen. För nu får jag utrymme att utforska vad som verkligen gör ett företag lönsamt och hållbart. Och tänk vad fort det kommer gå, när jag susar fram medvetet, åt ett håll.