KRÖNIKA 2022-06-30 KL. 10:15

Krönika: Het sommar också för oss som har livslång semester

Av Anna Sigrid Pettersson

Krönika: Het sommar också för oss som har livslång semester
Anna Sigrid. Foto/Arkiv: Roffe Andersson

Milde Moses, baksidan på DN skriker rött! Supervarmt i hela landet, torka och bevattningsstopp hotar och svenska folket loggar ut från sina jobb, vissa av dem.

Vissa, typ Arlandapersonal får skjuta upp sina semestrar, viss vårdpersonal likaledes och som vanligt varje sommar är jag glad att jag inte ska föda barn. Nej, den tiden är förbi.

Nu är det den livslånga semestern som har inträtt i stället och det är inte dumt men lika varmt för det!
Men för en saft- och syltande person kommer en annan form av arbete. Nu ska det fyllas i ladorna. Först ut kommer rabarbern och jag har faktiskt inte ännu ätit en enda rabarberpaj.

Jag tror jag får fixa det senare idag, trots värmen. Men det är hög tid att plocka fläderblommor! Den ljuvligt somriga, läskande smaken som passar fint till både nubbe och saft, den ska jag spara på. Julnubben måste fixas.

Har vi (o)tur så blir bär- och fruktskörden begränsad med anledning av torkan och det är kluvet det där med frukt och bär, gott, mysigt och en jäkla massa arbete som bör utföras. Det ligger tydligen i mitt DNA att ta vara på gudsgåvorna.

Men även jag får handla i mataffärerna. Å andra sidan, för kort tid sedan, stort överskott av vispgrädde med kort datum, vad göra?

Att då ha den makalösa lyxen att kunna plocka fram några deciliter lingon och tillsammans med lite socker och äggula fixa till en ljuvlig glass, en vardagslyx som får mig att frusta av välbehag! Jag ska tänka på det när bärplockarledan slår till.

Men heta somrar innehåller också en massa obehag! Det är odjur som bits, hala klippor som ser snustorra ut, blöta trädäck som slinter, flipflopdojor som bidrar till stukningar, ormar! Ormar som kommer ur sina hålor och göttar sig i solen. Och så vidare.

Och då säger jag det en gång till: Sollentuna närakut – Nytorpsvägen 10! Lägg det på minnet! Öppet alla dagar från åtta på morgonen till tio på kvällen. De fixar det mesta som inte är livshotande! Alla enkla frakturer, hjärnskakningar, akuta allergiska besvär! Och, om en är osäker, de har möjlighet att konsultera andra specialister om så behövs, men då bara på vardagar. Och det är bara att fara dit, ringa innan behövs inte! SnällS, tillmötesgående personal som inte ser sönderstressade ut.

Så får du nu getingsticket från helvetet, när du plockar dina bär, de där sticket som sväller upp som ankägg, åk dit! Alltså inte för att vara djävulens advokat men, men. Det är så lätt hänt med små olyckor när benen är bara och fötterna fulla av spring. Och med det önskar jag bara en alldeles ljuvlig ledighet!

Anna Sigrid Pettersson
annasigrid@vallentunanya.se