KRÖNIKA 2020-04-17 KL. 08:04

Krönika: Jag reagerar när nätbutiken vill blåsa mig på en "frakt"

Av Anna Sigrid

Krönika: Jag reagerar när nätbutiken vill blåsa mig på en

Jodå, tack! Foten mår bättre men det linkas och förmiddagskafferasten, som om vi är på jobbet, blir längre än vanligt, liksom paustiden kring lunch och trekaffe.

Och då googlas det! Det där Pinterest är en djungel av pysseltips, reklam och annat. Det finns mycket skoj att titta på. Bland annat hur en kan dela en glasflaska, mitt itu, sätta ihop den, tvärtom, halsen står mot botten och på så sätt får jag en självvattnade kruka. Det ser både trevligt och enkelt ut, men som sagt: ”Klantpellar, håll er borta från sjukvården!” Jag ger mig tusan på att om jag skulle pröva det så skulle det bli ett par tre stygn.

Men så hamnar jag på en reklamsida. Det är kul det också, jag ser massor med fina klänningar och SKOR! Varför ser jag aldrig så roliga skor i skoaffärerna? Och så jag saknar vår skoaffär i byn! Kikade in där titt som tätt och blev tillslut kallad 42:an. Just nu har jag makens sandal på högerfoten, och min sko på vänster. Det ser inte klokt ut men den fungerar och när jag kan gå ”normalt”, så får jag titta in, behörigt avstånd förstås och sen om det finns några roliga 42:or hos kemtvätten vid torget.

Men det slår aldrig fel, så fort jag varit på nån sån där nätbutik för skor, surfat runt och njutit av färger och mönster (och stora storlekar), så kommer det, som ett brev på posten, eller mejl alltså, rättare sagt, det slår aldrig fel, ett sådant mejl från Kundservice: ”Ditt paket är redo att fraktas! Det återstår 19 kr i fraktavgift, betalningen måste göras inom 24 timmar. Gör färdigt betalningen på 19 kr för att frakta ditt paket nu.”

Det känns så tryggt (inte), från Kundservice, och en grön ruta som det står: ”Betala frakt”. Det finns så mycket retorik i det där mejlet. En fin vink till mig att MITT paket är redo att fraktas. Så fint de spelar på mina känslor, utropstecknet efter MITT paket! inte någon annans, och inte heller bara ”paketet” som skulle kunna vara vilket paket som helst, utan MITT! Efter uppmaningen, att göra färdigt betalningen, där finns inget utropstecken utan bara en liten diskret punkt, och DÄR, rutan. Den fina lilla rutan, betala-fraktrutan, bara klicka! Vänligt grön, som värsta klartecken på att allt är okej. Men det är bara nån som vill blåsa mig, komma åt mina 19 kr, en liten struntsumma, nitton spänn, räcker inte ens till en kopp kaffe. Men grejen är, nån försöker luras! För beställt skor, det har jag inte gjort!

Men nej tack! Jag behåller mina 19 spänn, linkar ut med mina udda skor, kikar mot solen, gratis, och ser framemot ett besök på en skoaffär. Nätshopping är ögonshopping. Punkt!