KRÖNIKA 2023-09-07 KL. 07:55

Krönika: Sonora Baryton flyg och opera

Av Anna Sigrid Pettersson

Krönika: Sonora Baryton flyg och opera
Anna Sigrid. Foto/Arkiv: Roffe Andersson

Den där Flyg- och motordagen, den är som den är! Vissa hoppar jämfota av lycka och äntligen, äntligen! Vissa ser ut som barn på julafton. Folk kommer farande från öst och väst för att se, njuta av en det ena, en det andra. Det bullrar och luktar och låter och jag bara flyr! För sådan är jag.

Det ska ändock understrykas att jag älskar stora maskiner. Jag saknar ljudet av DC 3:an, luftens sonora baryton. Och, jag har bildbevis på det, jag har flugit med DC 3:an, en gång. Mycket mysigt! Men jag vill ha en maskin i taget. Så jag flyr.

Jag flyr västerut och kommer att njuta av andra sonora barytontoner. Operan i Göteborg ger Nabucco, en opera av Verdi. Originalet har bibliska referenser men här på scenen förflyttad till dagens bibliska länder med makt och stridigheter. Mats Persson utser sig som guden själv och med stämband av stål visar han på ett manligt operavansinne. Något som annars är förbehållet sopraner. Höjdpunkten i föreställningen är fångarnas kör. Det är lätt att se geopolitik i verket men det går bra att bara njuta också.

Det känns också som en måste passa på att njuta av kultur, så länge den finns. Och jag är djupt tacksam över vårt fina Kulturhus och dess 10-års jubilerande (ja, 11 då). Hade planerna satts i verket nyss eller nu så hade det bara bidt en tumme, i värsta fall bara runnit ut i sanden. Krig, bensinpriser och inflation kväver många kulturaktiviteter och kulturinstitutioner. Och sett ur den trånga ekonomiska verkligheten är det fantastiskt att Flyg- och motordagen återuppstod.

Trots mitt ogillande mot mängden ljud, jag föredrar den alltså tonsatt, vokal och orkestral, så är det en stor kulturgärning som finns kring dessa gamla fordon. Jag önskar också att det under flygardagen bleve tre tysta minuter. Inte för att det är scenkonst men för att levandegöra kultur krävs det människor men det snurriga är, för att bli människa krävs det kultur med möjlighet till att utrycka sig, öva, gestalta, pröva sin kreativitet.

Flygardagen är en del i ett kulturellt ekosystem. Kulturhuset en annan del. Kultur som sådant berikar våra liv, tankevärldar och föreställningsförmåga och väcker vår kreativitet. Ett fritt kulturliv spelar en avgörande roll i utvecklingen och stärkandet av människan men också det demokratiska samhället.

Och när jag kommer hem så står maken där, flinande och spinnande som en katt. Jag kommer att få flygardagen presenterad för mig, en bit i taget och bild för bild och jag å min sida, flinar och ler och spinner likaså åt minnet av en baryton.

Anna Sigrid Pettersson

annasigrid@vallentunanya.se