KRÖNIKA 2022-12-22 KL. 12:28

Krönika: Vädret är som en vilde

Av Anna Sigrid Pettersson

Krönika: Vädret är som en vilde
Anna Sigrid. Foto/Arkiv: Roffe Andersson

Vilken snökanon eller snöchock eller vad det kan kallas. Plötsligt bara vräker det ner hur mycket som helst och hela Storstockholm blir lamslaget. Folk uppmanas att hålla sig hemma, jobba hemifrån, inte ge sig ut i trafiken. SL står still på många ställen, SJ likaså. Men vad hittade jag i min brevlåda den morgonen, jo minsann, morgontidningen! Jodå…

Sen har vi haft några veckor med värsta fimbulvintern. Termometern har sjunkit allt djupare och på detta ska vi sänka temperaturen inomhus så vi spar el. Och vi gör det! Vi är vikingar så kyla klarar vi av, och som av en tillfällighet sägs det att årets julklapp blir det hemstickade plagget! Jag önskar mig raggsockor! Det kan behövas när detta par är utslitet!

Min uppfattning är, och nu är det möjligt att jag kastar snöboll i glashus, men nog har väl kommunens snöröjning hängt med? Stora snöberg har vuxit upp lite här och var men de skymmer inte trafiken. Även gångvägarna har röjts och känslan är ändock att gång- och cykelvägarna röjs och sandas bättre än gatorna.

Till och med den där nya cykelbanan längs Bällstabergsvägen har plogats. Och det är fint för montering av belysningen fortsätter. Och om någon nu tycker jag är onödigt positiv så ja, här kommer ett litet gnäll. Vallarna som blir mellan gångväg och bilväg vid övergångsställena, de har blivit försummade! Jag har sett både rullatorer och barnvagnar kämpa över dem! Det har sätt både läskigt och vådligt ut.

Och sen bara, nästan värmebölja! Som ett lappkast bara tvärvänder det! Temperaturen stiger, slasket växer i takt med saltningen och frågan är, den eviga, blir det en vit jul? Ja kära nån! Och det varnas för underkylt regn och blixthalka och regn! Regn, i december? Vilka tider, är det resultat av klimatkrisen, vädret är som en vilde, far fram och gör precis som det behagar!
Hur som haver, det blir jul, vit eller inte! Och det jag vill komplettera årets julklapp är broddarna! Ni som inte köpt klappar än till farmor och farfar! Köp dem ett par rejäla broddar. Själv ska jag gå till förrådet och rota fram mina egna innan jag ska ut och röra på mig. Ni vet, gå som en pingvin, små stabila steg och ingen stress och hets. Och bilkörningen bör ske med betryggande avstånd till framförvarande fordon. Och vad ni än gör, ta det försiktigt! Bromssträckan är oändligt mycket längre. Vi vill fira julen hemma och inte på någon akutmottagning någonstans!

Med önskan om en alldeles fantastisk GOD JUL, med mjuka paket under granen, och mota kylan med varm glögg och juleljus!

Anna Sigrid Pettersson
annasigrid@vallentunanya.se