KRÖNIKA 2023-04-20 KL. 08:20

Nätverkande handlar om relationer

Av Jessica Jäger

Nätverkande handlar om relationer
Jessica Jäger. Foto: Janine Laag

Du behöver måla om vardagsrummet (kanske inte på riktigt, men hypotetiskt). Du frågar runt efter en bra målare här i Vallentuna och får några olika förslag. Vilken målare väljer du? Förmodligen den som en vän rekommenderar. Du har större förtroende för din vän än för ”vem som helst” som skriver en kommentar i den lokala Facebookgruppen.

Därför är det så viktigt att vi företagare träffas och lär känna varandra. Tillsammans har vi nämligen många vänner. Det handlar inte om att skapa en klubb för inbördes beundran, utan att nyfiket lära känna personerna och verksamheterna bakom logotyperna, så som de ser ut i dagliga livet. När vi gör det vet vi precis vilka företagare vi genuint kan rekommendera till andra och på vilka områden.

Många företagare har missförstått, eller inte fått lära sig, hur nätverkande går till. De tror att det innebär att ställa sig upp och göra en kort pitch eller att berätta för så många som möjligt om sin verksamhet – för att sälja till människorna i rummet. Egentligen handlar det om att bygga relationer som gör att vi når fler människor. När jag lär känna femton företagare och vi upplever ömsesidigt förtroende för varandra och varandras kompetens, då har jag femton personer som är mina ambassadörer utåt. De ser affärsmöjligheter åt mig som jag kanske själv missar och rekommenderar mig.

På samma sätt har jag dessa femton i bakhuvudet när jag ser att någon söker deras expertis. Det kan låta utstuderat, men faktum är att dessa relationer fördjupas när vi ses över tid – på luncher, i mataffären, på torget. Och plötsligt är målaren jag brukar träffa på den person som naturligt dyker upp i mitt medvetanden när någon ska måla om sitt vardagsrum och ber om tips.

Vallentuna kommun arrangerar företagarfrukostar en gång i månaden. Därtill är vi ett gäng företagare som brukar ses över lunch en gång i månaden på någon av restaurangerna i kommunen. En företagare brukar då bjuda på värdefull kunskap utifrån sitt område och resten av tiden pratar vi, utbyter idéer, uppdaterar oss på vad som händer i närtid och lär känna varandra. Alla företagare är välkomna. Nästa gång ses vi på Rookie Café och Restaurang på IP, 26 april kl. 12. Då pratar jag om hur självledarskap leder till ökad lönsamhet. Välkommen!

Jessica Jäger
jessica@jessicajager.se