KRÖNIKA 2022-11-03 KL. 08:10

Spartips: EcoDriving

Av Anna Sigrid Pettersson

Spartips: EcoDriving
Anna Sigrid. Foto/Arkiv: Roffe Andersson

Ska jag drälla fler spartips omkring mig? Och innan jag gör det vill jag bara säga att jag är ytterst medveten om att jag klafsar runt i klaveret.

Jag inser att de bästa spartipsexperterna är fattigpensionärerna, ensamstående tonårsföräldrar, arbetslösa, sjukskrivna och studenter.

De om några kan ge spartips och de är också de största miljöhjältarna som varken drar runt i sina bilar, renoverar kök i onödan eller charterreser till Medelhavet. Vi ser dem vid ät-snartdisken, Röda korset och Lindra. Återanvänder och återanvänder ett varv till.

Nu vänder jag mig till bilförare. Vissa har ju gjort sin miljöinsats genom att köpa el-bil men de flesta bilar som rullar på vägarna är bensin- eller dieseldrivna. Och det magiska ordet är ekonomisk körning! EcoDriving, jag säger det igen. Eco står både för ekonomi och ekologiskt.

Det är en sån himla smart metod som kan sänka dina driftskostnader med en hel del och inte bara det! Du skonar bilen också, den slits mindre och framför allt jobbar mer effektivt! Men största vinnaren är miljön, både den fysiska trafikmiljön och Moder Jord.

Det handlar om strategiska, taktiska och operativa insatser som ger resultat. Att underhålla bilen, ha den ren och rätt lufttryck i däcken. Men också planera, både resvägen och själva körandet. Och där mina vänner, i denna planering ingår också blinkers. Denna lilla detalj på bilen som många tycks glömma bort och så själva körstilen!

Att köra med jämn hastighet och inte bromsa bort energin. Jag menar hur ofta på Arningeleden ser jag inte kön framför mig, samma sak gör bilen bakom mig och ändock ska det gasas på, nästan in i bakluckan för att sen bromsa. Korkat! Vi ska bara inte tala om E18, ni vet vid 2-1 vägen, hur ofta händer inte samma sak! Fullt ös, och så bromsa!

Och hur ofta har vi inte blivit omkörda av någon bara för att se vederbörande i baken på kön framför. Motorbromsa, någon?

Det finns massvis med forskning kring EcoDriving och det är ett obligatoriskt inslag i körkortsutbildning sen 2007. Det är alldeles tydligt att instruktioner om när och hur blinkers ska användas är för många ett bortglömt kapitel.

Jag menar hur ska jag kunna planera min körning när andra inte anger sin färdväg. Att köra in mot en rondell, sakta, rent av bromsa för att lämna företräde för bilen som är på väg men si där, där blev jag blåst för den svängde höger utan den minsta lilla blink.

Så smartaste spartipset är nog ändå, ta tåget! Och där får vi sällskap av pensionärerna och studenterna! Länge leve kollektivtrafiken!

Anna Sigrid Pettersson
annasigrid@vallentunanya.se