KRÖNIKA 2023-04-27 KL. 08:05

Vaccinera er mot de små djävlarna!

Av Anna Sigrid Pettersson

Vaccinera er mot de små djävlarna!
Anna Sigrid. Foto/Arkiv: Roffe Andersson

Solen har värmt så gott! Både själen och jorden har fått sig en rejäl påminnelse om livet som följer på vintern. Och både mänskor och djur har kravlat sig ur sina vinteriden och med iver tagit sig an viktiga sysslor som att påta i jorden eller sola nosen. Humlor har surrat och letat nya boställen och de ser så tjocka och ulliga, bulliga ut. Fjärilar flaxar också ohämmat omkring men sen finns det några djur som varken är inte är ulliga eller gulliga som flaxar och kravlar sig fram.

Jag har redan dräpt första myggan! Därpå följde en jakt på vattenfyllda pytsar som kan finnas kvarglömda i trädgården, allt för att förhindra nya mygg ska plåga mig i sommar. Och inomhus kravlar det alldeles för många myror. De trotsar både myrdosor och kanel och ett idogt röjande på köksbänken för att få bort smul och annat som attraherar dem! De större myrorna finner jag uthus när det börjar grävas och röjas i trädgården. En hög ris har erbjudit både skydd och bomaterial åt dem. Om vi sätter krukor på altan eller balkong finns det risk att myrorna kryper in i krukan och boar. Med tassar på krukan minskas den risken. Vi bör också komma ihåg att myran, utöver sin kända flitighet också bidrar till trädgårdsskötseln. De tillför lite näring åt gräsmattan.

Men sen har vi de där små djävlarna, fästingarna! Det är ett ovanligt trist sommartecken. Och tydligen trivs det med värme och ju varmare klimatet blir desto mer fästingar. Fästingarna har spridit sig till större delar av landet och förra sommarens värme och stora bestånd av smågnagare samt den milda vintern (hm, tja inte riktigt så vi kände den 27–28 mars) så blir det gott om fästingar i sommar! Det värsta är väl att det också kommer in nya oforskade fästingarter bland annat Tajgafästingen, den som ockuperar norra Sverige. Folkhälsomyndigheten varnar för att fästingburna infektioner blir allt vanligare och den där ryska varianten har en aggressivare TBE-variant.

Vad ska vi då göra för att skydda oss och våra djur? Det finns fästingskydd för djur, olika varianter med halsband och tabletter på apotek. Men vi människor, vi kan drabbas både av borrelia, en bakteriesjukdom, behandlas med antibiotika men än värre är den virusburna sjukdomen TBE som ger hjärnhinneinflammation. Där finns ingen annan bot än självläkning. Och en som också kommit ut i solen för första gången på åtta månader är vår vän Mats. Han kan inte påta i jorden, sittandes i sin rullstol efter månader på sjukhus. Men han sätter nosen mot solen och säger: Vaccinera er mot TBE!

Anna Sigrid Pettersson
annasigrid@vallentunanya.se