KRÖNIKA 2022-09-15 KL. 13:00

Vi får satsa på fattigmanslilja i vinter

Av Anna Sigrid Pettersson

Vi får satsa på fattigmanslilja i vinter
Anna Sigrid. Foto/Arkiv: Roffe Andersson

Då är det som det är och blir som det blir. Läxor ska göras och några ska läxas upp. Trollfabriker nedmonteras och ersättas med tomtefabriker för tiden går och snart är det väl dags att tänka på julrefrängen.

Inte för att det är vintertid än på några veckor men innan dess, jag menar snart är det höstdagjämning och kortare dagar och det varnas för frostnätter lite här och där och innan dess ska jag hinna före, det där med uteblomstren!

Det är fortfarande hyfsat varmt och nu gäller det att få in uteblommorna för vinterförvaring. Det hotas med frost och på diverse trädgårds-facebooks-sidor ges alla tänkbara tips för vinterförvaring. Själv har jag Hotell Dahlia. Alla dahliaknölar bäddas in i täckbark och tidningar och flyttas ned i jordkällaren. Pelargonerna grävs upp och planteras i mindre byttor. Och får jag Törnrosas kjortel att övervintra?
I den allmänna yran får några av krukorna inomhus också en släng av sleven, ny frisk jord och alla amaryllisar ska få gå in i mörkret ett tag, innan det är dags för, förhoppningsvis blomma om igen till jul. Men så har jag en liten lustig växt, en fattigmanslilja, äkta makar eller bondlilja. Den växer som sjutton, snart spräcker den krukan.

När jag flyttade till torpet Lovisedal, 1999, fanns det flera växter kvar i huset och en kruka innehöll Augustas blomma, den kallades så och den trivdes som sjutton. Augusta föddes och dog på Lovisedal (1859 – 1938). Och hon var en riktig blomstertant. I ett av fönstren stod, vad jag trodde, en ynklig och misskött amaryllis. Blek i färgen och tunna klockor. Men efter några efterlysningar på diverse facebooksidor fick vi veta att det är en bondlilja, eller äkta makar, äktenskapsblomma eller gubben och gumma, ja till och med en kvartalslilja. Den kan alltså blomma flera gånger per år. Den kallas äkta makar, för den blommar alltid med två klockor på stängeln. Och den doftar inget särskilt, kanske därför den kallas bondlilja? Och det är krukväxternas madeleinekaka, så fort den nämns i en blomstergrupp på facebook så rasslar det till i barndomsminnen, alltid kopplade till en mamma, mormor eller farmor och omsorgen av växten. Och så kommer fortsättningen, jakten på en likadan! Finns icke i handeln, utkonkurrerad av maffigare saker.

Men då är fattigmanslilja det perfekta namnet hösten 2022, när inflationen tar det mesta av höjda pensioner, också passande namn för den trivs i svala rum nu när vi sänker temperaturen i husen. Och det måste väl vara höjden av sparsamhet, att ha en krukväxt på närmre 90 år!

Anna Sigrid Pettersson
annasigrid@vallentunanya.se