LEDERA 2021-05-06 KL. 09:00

"Ursäkta, kan vi få lite värme också?"

Av Anna SigridMÖSSAN NEDDRAGEN. Anna Sigrid tycker att det är dags för lite vårvärme nu.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Si så där! ”Sköna maj välkommen till vår bygd igen…” Men är det för att körsången uteblev som också värmen uteblev?

Snälla maj, sluta vara så aprillig! Och alla rosor och nejlikor uteblev också på första maj, den enda helgdagen som saknar kristen anknytning. För den saken, om inte annat, borde alla vara glada för arbetarrörelsens och fackföreningsrörelsens kamp för en egen högtidsdag, ofta firad med möten och demonstrationer, sen 1890! Och blommor, i spetsen dessa demonstrationståg, röda rosor och nejlikor!

Men i rabatterna har varken rosor eller nejlikor kommit så långt men näe björkens löv är stora som musöron åker sekatörerna fram och rosorna trimmas. Och sen, ”blott ditt lov de susa, dessa rosenhäckar, till din ära brusa våra silverbäckar”. Ja, några vårdiken, inte särskilt fulla, det är ju annars något som kopplas till valborgsfirande, rusdrycker som ungdomar (och andra?) fulla som vårdiken. Detta ”firande” kanske också uteblev, som själva vårvärme och valborgsbrasor. Och är det på det viset, är det gott med en ledig dag efter.

Men i politiken vissnar blommorna bort. Jag har alltid undrat och sällan sett en vettig förklaring till blommornas symbol i politiken. Färgerna är begripliga, det röda, blå och gröna. Me de vissnar en efter en. Moderaterna, i begynnelsen högerpartiet har aldrig haft nån blomma, de nöjer sig med initialbokstaven, liksom feministiskt initiativ. Folkpartiet hade sin blåklint och kristdemokraterna sin vita sippa och sverigedemokraterna sin blå. Centern sin fyrklöver och miljöpartiet sin maskros. Men som sagt, blommorna försvinner, sippan vissnar liksom blåklinten. Och i gräsmattan trivs maskrosen. Dags att skörda de ljusa mjälla bladen.

Fåglar finns inte som politiska symboler, men en fjäril representerar det lilla partiet, klassiskt liberala partiet. Djurens parti, ett ännu mindre parti, har ingen symbol alls. Ja kära nån, så många politiska partier det finns när jag börjar leta partisymboler. Och de flesta vilar i medieskugga.

Men om jag då återgår till den uteblivna värmen, det är uppenbart att den vilar i skuggan och bidar sin tid. Fördelen är att vårblomstrens prakt varar längre, den där blomsterexplosionen uteblir och pollenallergiker har det något drägligare än annars. Fåglarna kör sina vårliga konserter, bryr sig inte om vare sig politik eller publik, det kvittras i skymningen, och ”med tacksam tunga, tusen fåglar sjunga, liksom vi, liksom vi. Välkommen sköna maj, välkommen sköna maj”! Ursäkta, kan vi få lite värme också?