NYHETER 2024-04-11 KL. 09:29

Erik Larssons musikäventyr - från lokala gig till globala drömmar

Av Victoria Sid

Vallentunabon Erik Larsson, 23, har producerat musik och dj:at runt om i Stockholm under flera års tid. Nu har han precis släppt låten 0002 med förhoppningen om ett album framöver men drömmarna stannar inte där.

– Min aspiration (strävan, reds anm) är att få resa runt och spela på olika klubbar i världen. Jag har växt upp utomlands så jag vill dela musiken med världen, säger Erik.

Erik Larssons musikäventyr - från lokala gig till globala drömmar
ROCKSTJÄRNA. Erik Larsson, 23, är en dj, producent och artist från Vallentuna. När han var liten drömde han ett tag om att bli rockstjärna men musikdrömarna las på hyllan fram till gymnasiet. Foto: Victoria Sid

I sitt rum intill familjens garage har Erik Larsson producerat musik under tre års tid. Rummet är fyllt med elektroniska trummor, ett keyboard, mikrofon och ett ställ fyllt med gitarrer. Men förutom instrument hämtar Erik ljud från många olika ställen. I den nysläppta låten 0002 finns bland annat ett skratt och ljudet av en dragkedja med i låten. Men hade man inte vetat om ljudens ursprung hade det inte gått att lista ut.

– Jag har spelat in allt ljud så då kan jag se var det kommer ifrån och visualisera det i låten. Det är roligast. Att veta att låten är skapad från en utekväll med vänner på klubben när man kommit hem fyra på morgonen. Jag minns allt. Det är coolt att få återblicka, säger Erik.

I villan i Vallentuna pratas det för det mesta engelska, eller svengelska. Hans mamma är från USA medan hans pappa är från Sverige. Flytten hit för 9 år sedan var för att komma närmre äldre släktingar och få växa upp i en trygg miljö. Då hade han redan hunnit bo i Thailand, Belgien och Singapore. När Erik började i gymnaiset insåg han att det är musik han vill hålla på med. Han bytte skola till Kulturama och började skapa musik. Efter gymnaiset var han skoltrött och bestämde sig för att starta sitt eget företag och satsa på musiken. Han började spela som dj på fester och bröllop.

– Jag kunde komma hem vid klockan 7 på morgonen efter ett bröllop i Södertälje. Jag tog all utrustning i en ryggsäck och kunde ibland åka fyra timmar för att gigga, säger Erik.

LJUDINSPELNINGAR. Mycket av ljudet i låtarna kommer från när Erik umgåts med vänner. Han spelar ofta in intressanta ljud och lägger in i sina låtar. Det gör musiken mer levande. Foto: Victoria Sid

”All musik är i färg”

I dag har han spelat på varenda klubb i hela Stockholm och producerar musik till sig själv och på större musikbolag. I mixerprogrammet i datorn är allt i låtarna färgorganiserat, det är så Erik ser musik.

– All musik är i färg i mitt huvud. Det är najs men kan bli lite överväldigande ibland. Det är lite som när Råttatouille käkar ost. Det heter Synestesi, men jag vet inte om jag faktiskt har det eller om jag lurat mig själv att tro det, säger han.

Att ha sitt eget bolag och släppa musik kommer med sina svårigheter. Det är svårt att nå ut och komma med på listor utan att ha ett stort bolag bakom sig men det ger Erik mer frihet i hur han vill att musiken ska låta. I dag försöker jag hitta sätt att leva på musiken utan att ta den vanliga vägen.

– Jag försöker vara mitt eget label och sen får vi se om det fungerar eller inte. Varje misstag lär jag mig något på, säger Erik.

0002. Den nyssläppta låten 0002 ser Erik som ett nytt kapitel. Framöver kommer han släppa en ny låt i månaden som sedan ska samlas på ett album. Foto: Victoria Sid

Låtsläpp och album i sikte

Framöver kommer han släppa en låt i månaden och i slutet av året, om allt gått enligt planerna kan ett album bli aktuellt. Han kommer även vara förband till en hel del utländska dj:s på nattklubben Café opera i Stockholm. Med spelningarna hoppas han kunna knyta kontakter och en dag stå på drömscenerna.

– Det finns två klubbar DC10 på Ibiza och en som heter Printworks som ligger i London. Där spelar de in Batmanfilmen, säger Erik.

Med den nya låten har Erik startat ett nytt kapitel. Han ser släppet som en manifestation till sig själv.

– Det är nu allt börjar på riktigt. Nu är det dags att verkligen köra, säger Erik.