NYHETER 2025-02-06 KL. 10:08

PFAS-förorening ökar – ingen lösning i sikte

Av Anneli Leijel

PFAS-halterna i Vallentunas grundvatten fortsätter att öka och nu riskerar även Angarnssjöängen att drabbas. Trots att det gått ett år sedan de första larmen tvingas fastighetsägare fortfarande hämta vatten i dunkar. ”Vi lever som medeltida bönder”, säger en av de drabbade.

PFAS-förorening ökar – ingen lösning i sikte
TUNGT. Ett litet glas vatten kan innebära tungt och bökigt förarbete med dunk. Foto/Arkiv: Roffe Andersson

– Vi ser extremt allvarligt på detta, säger Gunnar Hesse, ordförande i Arngarngruppen och fortsätter:

– Det viktiga nu är att hitta källan till utsläppen och göra något åt den. Det här måste fixas. Görs det inte, då har vi ett ännu större problem. Även om vi oroar oss för Arngarnssjöängen är det ett större problem för de drabbade fastighetsägarna.

Frustrationen växer

Det var för ett år sedan som tre fastighetsägare i Okvistaområdet fick reda på att höga halter av miljögifterna PFAS finns i grundvattnet och därmed i deras egna brunnar som de hämtar sitt dricksvatten ifrån. Sedan dess har mycket lite hänt, enligt fastighetsägarna. Samtidigt som det enligt kommunens miljöavdelning jobbas för fullt med att utreda källan, eller källorna, till PFAS-utsläppet i grundvattnet.

– Över ett år har nu gått och vår frustration växer. Ansvariga tjänstemän och politiker agerar i snigelfart och utan konkret hjälp till oss drabbade, säger Satu Kettunen som bor i en av de värst drabbade fastigheterna.

Läs även: Experter: Kommunalt vatten behövs i Okvista

Tidigt under våren 2024 konstaterade SSBF, Storstockholms brandförsvar, att en av källorna till PFAS-utsläppet var brandövningsplatsen i Okvista där släckskum som innehåller PFAS har använts. Men inte förrän i december 2024 hörde SSBF av sig till de drabbade fastighetsägarna, och då med ett brev om de provtagningar de gjort och ska göra. Man skriver bland annat: ”Vi fortsätter att kartlägga och spåra vår del av föroreningen.”

– Dessutom varnar de först nu för att vi inte ska dricka vårt brunnsvatten och hänvisar till Livsmedelsverkets hemsida för råd. Vi har sedan länge sökt experthjälp och undersökt möjlighet till vattenrening, men det finns inga beprövade reningssystem för privata brunnar för de här höga värdena som vi har, säger Satu Kettunen.

PFAS-nivåer ökar

Den senaste rapporten från företaget Tyréns som utför provtagning av vatten omkring brandförsvarets utbildningsanläggning i Okvista, visar att halten av PFAS har ökat på flera mätpunkter.

I provtagningen från oktober 2024 finns 19 mätpunkter med. Två av dessa är Kvarnbäcken nedströms och uppströms. Proven visar att Livsmedelsverkets kriterier för godkänt dricksvatten överskrids i Kvarnbäcken och i fyra enskilda brunnar. Halterna av PFAS-4 varierar mellan 26 och 50 nanogram/liter – gränsen för godkänt dricksvatten som gäller från år 2026 går vid 4 nanogram/liter.

Läs mer: PFAS-drabbade hoppas få kommunalt vatten indraget

Tyréns skriver att det inte går att avgöra om de förhöjda värdena är en del av en längre trend, eller om det rör sig om en säsongsvariation, eller förändrad nederbörd. Men att de kommande provtagningarna under våren 2025 kommer att ”klargöra vilken övergripande trend som finns för området”.

Oroas av ökade värden

Både Elsa Notstrand och Satu Kettunen, två av fastighetsägarna i området, konstaterar dock att hittills har de uppmätta PFAS-värdena bara ökat – inte minskat.

– Man har tidigare sagt att värden kan fluktuera, men värdena för brunnen på vår fastighet har hela tiden ökat. Nu senast i oktober var vårt värde 2,1. Det börjar närma sig gränsvärdet 4,0 nanogram/liter och vi är oroade, säger Elsa Notstrand.

Under våren 2024 lät kommunen Roslagsvatten ställa ut nödtankar med kommunalt vatten till de tre fastigheter som har förhöjda nivåer av PFAS. Men sedan flera månader tillbaka måste de istället bege sig till ett tappställe med en kran där de fyller på rent dricksvatten i dunkar och fraktar hem.

– Vi drabbade har fortsatt ingen konkret lösning för dricksvatten-problemet, utan hämtar dricksvatten som medeltida bönder, säger Satu Kettunen upprört.

Hon berättar att brunnen på deras fastighet har förhöjda PFAS-värden som hela tiden ökat och nu överstiger gränsvärdet med nästan 600 procent.

Källspårning tar tid

På frågan om när drabbade fastighetsägare kan få kommunalt vatten indraget, som de begärt, svarar Göran Sjöblom, tf miljöchef på Vallentuna kommun i ett mejlsvar till Vallentuna Nya:

– En utredning om att ansluta området till allmänt vatten har inletts.

Vilket ansvar har kommunen/miljöavdelningen att stötta de drabbade fastighetsägarna?

– Sedan föroreningen med PFAS upptäcktes har medarbetare och chefer arbetat intensivt, med flera timmars dagligt arbete, för att åtgärda problemet och hitta lösningar som hjälper de drabbade.

Om det är frågor som ska utredas, vilka är det?

– Det är många frågor som ska utredas, bland annat källspårning för att fastställa källan till PFAS-förorening.

Anmält kommunen och SSBF

Hos de drabbade fastighetsägarna, samt flera andra fastighetsägare i området, växer oron och frustrationen. I höstas anmälde de SSBF, Storstockholms brandförsvar, för miljöbrott i Okvista utbildningsanläggning.

40 personer i det PFAS-drabbade området, både kring Okvista och på andra sidan Angarnsvägen, har även anmält bygg- och miljötillsynsnämnden i kommunen ”för bristande tillsyn av den miljöfarliga verksamheten vid Okvista brandövningsplats”.

– Under mer än 15 år gjordes ingen tillsyn av miljöfarligt utsläpp i området, trots att många Vallentunabor påtalade att det behövdes. Det finns ett stort förtroendeglapp med tanke på hur det har sett ut tidigare vad gäller kontroller av utsläpp, säger Elsa Notstrand.

– Det har gått ett år nu. Vi kan inte fortsätta leva så här, säger Satu Kettunen och syftar på att hennes familj fortfarande hämtar dricksvatten i dunkar.

TRÖGARBETAT. Det har snart gått ett år sedan tre fastighetsägare i Okvistaområdet fick reda på att höga halter av miljögifterna PFAS uppmätts i grundvattnet i fastigheternas brunnar. Fotomontage: Vallentuna Nya, Foto/Arkiv: Roffe Andersson



Varför vi bevakar PFAS-föroreningarna i Vallentuna
Föroreningarna i Okvista och Kvarnbäcken påverkar både människors hälsa och vår lokala miljö, vilket gör detta till en fråga av stort allmänintresse.

Tidningen har skrivit flertal artiklar om detta ärende. Vi har intervjuat experter, publicerat insändare, pratat med tjänstemän och politiker. Men ärendet är trögjobbat.

PFAS är ett långlivat miljögift som kan ha allvarliga hälsoeffekter, och när halterna ökar i både grundvatten och vattendrag finns det anledning att ställa frågor om ansvar, åtgärder och framtida lösningar.

Vallentunabor har rätt att veta:
? Hur påverkas vårt vatten och vår natur?
? Vilka åtgärder vidtas – och varför tar det så lång tid?
? Hur ser ansvarsfrågan ut mellan kommunen, myndigheter, företag och boende?
Vi fortsätter att bevaka denna fråga för att belysa de drabbades situation, granska beslutsfattarnas agerande och följa upp vilka konkreta lösningar som faktiskt kommer på plats. Vi anser att en transparent och aktiv journalistik är avgörande för att säkerställa att de som påverkas får tydliga svar och att beslutsfattare hålls ansvariga.

Har du information om detta ärende eller själv påverkats? Hör av dig till redaktionen!