RECEPT 2020-09-11 KL. 09:44

De njuter av skogens blå smaksättare

Av Hege

De njuter av skogens blå smaksättare

Årens skörd är rekordstor och bären är fortfarande fina – nu uppmanar Vallentunabon Kajsa Tirén oss andra att också gå ut i skogen och plocka.

Hon är en riktig blåbärsfantast, Vallentunabon Kajsa Tirén. Hon visar runt i skogen i Kristineberg.
– Kolla! Det är ju helt sjukt mycket blåbär! Titta där, säger Kajsa och det råder ingen tvekan om att upplevelsen liknar den hos ett barn vid smågodishyllan.
Hittills i år har Kajsa plockat över 50 liter blåbär. Hon pekar på en plätt i skogen:
– Bara där plockade jag tolv liter. Hundra familjer skulle ju kunna plocka häromkring och få lika mycket. Många kanske tror att blåbärssäsongen men bären är fortfarande jättefina. När frosten kommer är det däremot slut, säger Kajsa.igcaption>Foto: HEGE HELLSTRÖM

Och det är sant; det fullkomligt dignar av bär runt omkring oss.
– När det är så här behövs inget jordgubbsland, vi har allt som behövs i skogen. Fler borde gå ut och plocka, det är fantastiskt att vi Vallentunabor har skogen runt knuten. Det är livskvalitet.
Nu är hela frysen i Tiréns hem fylld. Enliterspåsar av bär fryses in rakt upp och ner.
– Det brukar gå lätt att få isär bären, annars får man banka lite, förklarar Kajsa.
Men alla i familjen är inte lika imponerade av hängivenheten för blåbär, med tanke på att andra saker inte går in i frysen.
– Om några dagar får jag en frysbox, det blir härligt.
Men hur kan man konsumera sådana mängder?
– Folk brukar tro att vi kokar mycket sylt men det är godare att äta bären naturella. Och det är bekvämare att bara frysa in.
Det går att lägga en näve bär när gröten kokas, då tinas bären också.

– Jag brukar ha i yoghurt, då får bären ligga i varmt vatten en minut först, så blir de som färska. Vattnet de tinar i blir en liten shot.

Det blir också många smoothies. Blåbär, yoghurt, banan och lite äppeljuice lyder receptet. Men favoriten är ändå blåbärskladdkaka (se recept intill).
– Vi brukar säga att vi inte ska äta upp hela, men sedan är den slut.
Kajsa fortsätter att plocka medan hon berättar om sitt förhållande till blåbär.
– Hela familjen var ute och plockade när jag var liten. Morfar lärde mig att hem, dit går man när både hink och bärplockare är full.
För det är bärplockare och inte händerna Kajsa använder när hon plockar.
– Det går så mycket fortare. Men det tar tid att rensa efteråt. Om det tar en timme att plocka kanske det tar halva tiden att rensa.

Ändå är inte snabbheten det viktigaste.
– För mig är blåbärsplockning mindfulness. Det känns bra för själen att vara ute i skogen.

Det är mindfulness med resultat, eftersom man får med sig något bra hem från skogen.igcaption>MUMSIGT RECEPT. Kajsa Tirén berättar att det finns gott om blåbär runt om i hela kommunen i år. Blåbärskladdkaka är nästan godare dagen efter. Blåbärsglass är en annan favorit – vispad grädde, en burk kondenserad mjölk och blåbär blandas ihop.
Foto: HEGE HELLSTRÖM

Kajsas blåbärskladdkaka:
3 dl socker
2 ägg
100 g smält smör
3 msk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
2-3 dl blåbär

Vispa ihop socker och ägg till en pösig smet. Tillsätt därefter de andra ingredienserna utom blåbären. Rör om så det är en jämn smet utan klumpar. Sist av allt ska du röra ner blåbären, var försiktig så de inte går sönder.
Häll smeten i en bröad form på ca 24 cm i diameter. Grädda i 25 min i 200 grader.