Av Uffe
Snart är den här, den svenskaste och kanske mest efterlängtade av våra högtider, åtminstone av oss vuxna. Den mytomspunna midsommaren med blommor i håret och under kudden, lövade skrindor, mygg och gräsfläckar på klänningen. Och så sill och färskpotatis förstås, och med jordgubbar och grädde till efterrätt.
På vårt midsommarbord finns, förutom den vanliga inlagda sillen, även denna röra med matjessill och röd rom som numera blivit ett ”måste”. Den är snabb och enkel att göra och passar lika bra som sommarlunch för 2-3 personer som på buffébordet för 4-6 personer beroende på vad som serveras i övrigt.
Matjesröra med rom
1 burk matjessill (200 g)
2 hårdkokta ägg
1 liten rödlök, hackad
2 dl creme fraiche
0,5 dl majonäs, gärna Hellmans
2 msk hackad gräslök
2 msk hackad dill
1 krm salt
1 krm nymald svartpeppar
1 burk röd stenbitsrom (80 g)
Gör så här
1 Låt sillen rinna av och dela den i mindre bitar.
2 Skala och hacka ägg och lök.
3 Rör ihop crèmefraiche och majonnäs och tillsätt gräslök och dill. Smaka av med salt och peppar.
4 Rör ner sill, ägg och lök i såsen och blanda väl. Vänta till strax före servering med att vända ner rommen, annars kan den lätt färga av sig.Lite av rommen kan även användas till garnering tillsammans med några dillkvistar ellergräslöksstrån.
5 Servera röran med nykokt färskpotatis och knäckebröd.
Text, recept och bild: Margareta Andersson