RECEPT 2020-10-02 KL. 15:54

Lätt som en plätt att fixa gott med squash

Av Anna Sigrid

Lätt som en plätt att fixa gott med squash
Vegetarian zucchini pancakes or fritters with sour cream stack on plate. Healthy appetizer or snack

VARIANT AV SQUASH. Grönsaken smakar inte mycket själv men i recept och med andra kombinationer som exempelvis som raggmunk är den god.
Foto: ADOBE

Squash! Denna grönsak, när den väl tar sig så kan det bli onödigt mycket. Viktigt att säga att de små fina som också kallas zucchini, är mjälla och fina.

De små squash är inga problem med att äta. Stekt eller grillad är den ypperlig ersättare eller komplement till potatisen. Både frö och skal slinker ned som ingenting. Eftersom smaken är mycket blek och mild passar vitlök fint till. Stek i olivolja några minuter på var sida.

En större utmaning är de stora, trekilosfrukterna! De jättepumpor som de kan växa sig till är betydligt träigare och trådigare men fullt dugliga att äta efter lite hantering.

För det första så kräver den skalning. Skalet är mycket hårt men det är också ett bra skydd så den kan sparas under lång tid i vanlig rumstemperatur. Glöm det där med potatisskalare, möjligtvis osthyvel, men jag skär i tjocka skivor, ställer dem på högkant och så går loss med kniv. Fröna gräver jag med tesked. Sen är det bara att börja vid spisen.

Min favorit: Squashkaka!

• 2 ägg
• 2 dl socker
• 1 dl rapsolja
• 2,5 dl finriven squash, ca 150 gr
• 3,5 dl vetemjöl
• 1/2 tsk salt
• 1/2 tsk bikarbonat
• 1/4 tsk bakpulver
• 1 tsk malen kanel
• 1/2 tsk riven muskotnöt
• 75 gr hackade valnötter

Vispa ägg och socker vitt och pösigt, rör i squash och olja, blanda alla torra ingredienser för sig och rör ner och avsluta med att röra ned de grovt hackade valnötterna i smeten. Häll smeten i en smörad och bröad form, ca 1,5 litern grädda i 175 graders ugn i 1 timme, på nedersta falsen. Känn med sticka om kakan är klar.

Men här finns plats för experiment, byta ut kryddorna, mot citron, citronzest passar fint mot nötterna, några nyp malen nejlika är en tuff smakupplevelse och kardemumma kan aldrig vara fel.

Squashraggmunk

• 2 ägg
• 2 dl vetemjöl
• 2 dl mjölk
• 1 tsk salt
• 1 fint hackad gul lök
• 1 pressad vitlöksklyfta
• 600 gr riven squash
• 0,5 dl rapsolja.

Vispa ägg, salt och mjöl till slät massa, slå skvättvis i mjölken och vispa till en slät smet, hacka lök och vitlök fint, riv squashen fint. Blanda samman grönsakerna och rör ned i smeten, avsluta med att röra i oljan.

Hetta upp en plättlagg och fördela en smörklick och sen grädda plättarna! Servera gärna med en yoghurtröra med hackade örter, grovt riven fetaost och lite oliver.

Puré

En utmärkt bas till annat. Jag gör en stor sats och förpackar 2-3 dl och förvarar i frysen tills det är dags för själva matlagningen.

Skär squashen i tärningar, lägg i stekpanna med hackad lök och vitlök och olivolja och låt det puttra på svag värme till det blir simmigt och mjukt. Det tar en 15-20 minuter. Dra med mixerstaven till slät smet, passera genom sikt. Nu finns en slät puré med mild smak. Passar fint som en krämig spegel till en bit kött eller fisk. Värm och krydda purén med tex spiskummin, fint till kyckling, med chili till stek lax, osv. Det finns stora möjligheter till kryddning beroende på vad som ska serveras till.

Snacks och chips

Mer som en kuriositet, men de där stora träiga fröna kan förvandlas till snacks. Rensa fram fröna och koka i saltat vatten i ca 15 minuter, rosta dem sedan i stekpanna med lite olivolja och salt.

Eller chips, utan skal och frön, hyvla tunna skivor, lägg skivorna på en handduk så det mesta av fukten absorberas, fritera i 180 graders rapsolja, lägg i några skivor i taget och vänd runt i några minuter, ta upp och låt chipsen rinna av på hushållspapper. Salta försiktigt.

Du kan också använda ugnen. Tunna skivor som läggs på plåt, pensla över lite olja och torka i ugn i 100 grader, de krymper rejält i ugnsvärmen så gör inte för små bitar.