RECEPT 2020-08-07 KL. 09:47

Recept: Så får du en blommig smak på marmeladen

Av Anna Sigrid

Recept: Så får du en blommig smak på marmeladen
Homemade jam of rose petals. Selective focus

Nu när sommaren är i sin fulla blom finns det många sätt att äta och dricka blommor på. Det enklaste sättet är iskuber. Att lägga en eller flera blommor i islådan och fylla på med vatten och frysa till is är lättaste sak i världen, förhöjer sommarfesternas bål, (ifall det nu blir några sommarfester. Social distansiering gäller fortfarande). Men du kan frysa det mesta, till exempel, delar av violer, rosenblad, rödklöver, vitplister och gurkört. Det är i huvudsak ögonfröjd, smaken motsvarar ofta doften och ser trevligt ut i bålskålen eller drinken.

Men rosenblad kan du också göra marmelad av. Du kan använda de flesta rosor även ”trädgårdsrosor” obesprutade så klart. Jag brukar använda vresrosor. Men tar du hela blomman sumpar du också möjligheten att plocka nypon senare i höst. Och som vanligt plocka på förmiddagen, efter morgondagg och innan full sol. Nyponrosor ger inte lika stor smak.

Räkna med:
• ca 5 dl rosenblad, väl utslagna
• 4 dl socker
• 4 dl vatten
• 1 lime eller 1 citron, skal och saft
• Kryddor, tex, stjärnanis, rosmarin, vaniljstång, mynta, citronmeliss
• Pektin, tex certo eller melatin (om du inte använder syltsocker)

Koka upp vattnet och lägg ned de hackade rosenbladen. Koka bladen så de blir mjuka. Tillsätt sockret. Skrubba citrusfrukten och riv skalet av frukten, det vita skalet innehåller också pektin, halvera och pressa saften. Lägg i frukten och låt koka upp och sen sjuda i 10-15 minuter, tillsätt en av kryddorna de sista minuterna. Stjärnanis ger en viss lakritssmak, rosmarin ger en viss beska och vaniljstång den typiska vaniljsmaken. Dela stången och skrapa fram fröerna och skär skidan i bitar (för att fördela över burkarna). Myntan färgar smaken åt minthållet men citronmelissen ger inte så mycket smak alls.

Använder du syltsockret ska du inte använda något av pektin-produkterna. Använder du pektin-produkterna så följ förpackningens instruktioner.

Jag använder små burkar eftersom det bara är sockret och syra som fungerar som konserveringsmedel. Burkarna kokar jag i en kastrull, tillsammans med locken. Grilltång är favoritverktyget då likaså en sylttratt. Receptet räcker till tre små burkar. Jag fördelar kryddorna och slevar över massan i burkarna, försluter burkarna (grytvantar rekommenderas) och ställer upp och ned medan de svalnar. Massan krymper när den svalnar och det blir lufttätt under locket och det blir det där proffsiga ”klicket” när en öppnar vid senare tillfälle. Gott till ost!