REPORTAGE 2022-03-10 KL. 14:10

Bröderna Kinde tog kebabrullen till Vallentuna

Av Daniel Bergholm

Från början verkade idén inte så lysande - kunderna var helt ointresserade - men den blev poppis.

Bröderna Kinde tog kebabrullen till Vallentuna
Bröderna Kinde har drivit Lilla Valentina sedan 1 oktober 1994. På bild Jan och Simon. Foto: Roffe Andersson

En av brödernas viktigaste milstolpar var när de bestämde sig för att introducera kebabrullen i kommunen något år senare, men den succén dröjde.

– Vi trodde att vi hade begått ett misstag, säger Simon Kinde.

Bröderna Kinde är några av de som funnits längst som företagare i centrala Vallentuna.

1994 besökte Jan och Simon Kinde Vallentuna. På väg från ett annat möte om lokal hittade de den dåvarande restaurangen Lilla Valentina och bestämde sig direkt för att det var den de ville ha. På bara några veckor var allt klart och de gjorde om den dåvarande restaurangen till den pizzeria den är idag.

Sedan 1 oktober 1994 så var de från början fyra brorsor som styrde, men när en blev mäklare så är det idag bara Jan, Simon och William som fortsatt med pizzerian. Än idag är de fortsatt ett populärt inslag för kommunens invånare när det gäller allt från familjepizzan på fredagar till nyårsdagens höjdpunkt.


Den första kebabrullen i Vallentuna gjordes på Lilla Valentina. Idag beställs den i betydligt större mängder än den gjorde från början. Foto: Roffe Andersson


– Vi var den första ordentliga pizzerian i Vallentuna och i år blir vårt 28:e år här, säger Simon Kinde.

Ingen succé direkt
Från början låg fokuset på pizzan, men efter något år ville de utveckla konceptet. Då valde de att introducera kebaben, och Jan och Simon minns fortfarande första dagen de serverade kebabrullen i Vallentuna, något som inte var populärt på direkten.

– Många kunder var helt ointresserade och visste inte ens vad det var, säger Simon Kinde och fortsätter.

– Jag vet att vi ganska snabbt tänkte: ”Har vi gjort något fel?”.

Det tog ett tag innan Vallentunas invånare förstod vad det var. Men sedan dess har intresset för kebabrullen, som kostade 50 kronor i början, och kebab bara ökat med åren.

Hemlig kebabsås
Kebabrullen på pizzerian är i mångt och mycket traditionellt gjord, men det finns en hemlighet.

– Vi gör våra egna såser. Från början ville inte ens kunderna testa den. Men till slut fick vi dem att smaka och idag har den blivit väldigt populär, säger Simon Kinde.

Jan Kinde fyller i:
– Ingen i Stockholm har samma kebabsås som vi har.


Simon och Jan Kinde tillsammans med en ung "praktikant", bara en kort tid efter att de tagit över Lilla Valentina. Foto: Privat


I övrigt har de en grundläggande uppsättning maträtter som inte förändrats i någon större utsträckning, av en enkel anledning.

– Man vinner på att göra sådant som fungerar i längden. Vi har alltid haft samma leverantör och kör stenhårt på vårt koncept, säger Simon Kinde.

Fotbollspizzor med olika lagtillhörigheter finns, mycket på grund av deras eget fotbollsintresse, men även en pizza som heter ”Kellef Special”, av en speciell anledning.

– Vi kommer från Kellef som är en liten by nära staden Mardin i Turkiet. Vi kände att den pizzan behövdes, men den är mest där för vår egen skull, säger Simon Kinde.

Ökar varje år
De har gjort ett antal försök att utveckla pizzerian till något större. I början på 2000-talet tog de över dåvaranda Våning Ett. De har även testat några andra lokaler i Vallentuna, men har alltid kommit tillbaka till att fokuset främst måste ligga på att bibehålla grundprodukten.

– Vi har kört på länge nu och har ökat i omsättning varje år. Vallentuna har så klart blivit större, men folk verkar gilla konceptet och vi har stammisar från åldern 7 till 77, säger Simon Kinde med ett leende.

Tankarna på att utvecklas finns fortfarande där, men de inser också att de sitter på ett vinnande koncept.

– Vi har alltid kört vårt eget race och kommer fortsätta göra det. Det fungerar, säger Jan Kinde.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se