Skotten som ger smaken

Skotten som ger smaken
Collage of coniferous spa. Beauty treatment concept.

Nu är det läge för granskotten! Granarna skjuter sina limefärgade skott nu och de är goda att äta bara som de är. Pilla bort det där lilla fnaset längst ut på toppen bara.

Det sägs vara mycket c-vitaminrika smaken är onekligen lite friskt syrlig, med det lilla bettet som tilltalar mig. Viktigt att veta är att plocka granbarr kräver markägarens tillstånd. Men med tillstånd kan du plocka och göra många olika smaktillskott. Skotten plockas späda och lite glansiga. Blir de för utväxta blir det bittra och smakar terpentin.
Att krydda oljor ger en mild fin smak och det finns flera sätt att tillreda granbarrsolja på.

• Att mixa granbarr och rapsolja med en nypa salt. 1 dl barr och ¾ dl olja mixas till en slät röra, lite krämig så där, krydda av med salt. Den blir hysteriskt grön och smakar förträffligt på nykokt potatis. Och vill en spara till färskpotatisen bör det göras i fryst form. Röran är att betraktas som färskvara.
• En annan granbarrsolja som bygger på rapsoljan: Hetta upp 1,5 dl rapsolja till 60 grader, häll den varma oljan över granbarren, ca 1dl och mixa en kort stund och grovsila massan, släng det grova och låt oljan stå ett par dagar innan ny silning, denna gång genom finare raster, silduk eller liknande. Det ger en fin grön olja med längre hållbarhet men bör förvaras i kylskåp.
• Det enklaste sättet, fyll en liten flaska till hälften med granskott, fyll flaskan med rapsolja och låt stå. Här gäller det bara att se till att barren hela tiden är täckt av oljan annars kan det som sticker upp börja mögla.
Granbarrsröran har det där lilla goda bettet i smaken emedan oljorna får en mildare karaktär. Och är du ute efter bettet, kan du använda granskotten som krydda till sill. Jag minns de där eländiga salta sillarna som skulle lakas ur i evigheter. Tack Abba för 5-minuters sill! Och är du vegis, gå direkt till champinjonerna.
• Plocka sillen ur förpackningen och spar lagen i en skål. Skär en rödlök i tunna skivor, skär en halv lime i tunna skivor och lägg lök och lime i lagen. Ett tiotal granskott, lika många torkade lingon, ett par lagerblad stoppas i och vill du förstärka skogssmaken kan du lägga i några enbär och eller en matsked gin, eller två. Skär sillen i tunna bitar och lägg i en glasburk med lock, häll över lagen och låt den stå ett dygn så sillen tar smak av kryddorna.
• Skiva 100 gr champinjoner, hacka en halv gul lök och stek den tillsammans med hälften av svampen i lite olivolja. Det ska bli så där blankt och mjukt! Blanda samman med den råa svampen. Rassla i lite ramslöksblad om du har, eller gräslök. Raspa skalet från en citron och blanda samman med granolja ca 0,5 dl. Krydda med citronsaften, salt och svartpeppar och pynta med lite granbarr. Ät och njut!

Men det sista och godaste julsnapsen!

1-1,5 dl granskott, i en burk och 5 dl vodka på de. Stå i soligt läge i några veckor, sila ifrån och låt vodkan stå och mogna. Det blir en fin mild och mjuk smak.

Bild: Adobe

Dela artikeln här:

Anna Sigrid

Jag har ett stort engagemang i Vallentuna, min bostadsort sen 20 år tillbaka och ordförande i Bällsta Villaägareförening (ja, då är det avslöjat att hjärtat finns i Västra Bällsta). Jag gillar att koka soppa på en spik, på ogräs och matrester och på "samma" sätt är det med kläder, sy nya kläder av gammalt, lagning av plagg och motsvarande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *