SPORT 2024-01-25 KL. 11:05

Lagkaptenen önskar offensivt mod

Av Jonny Andersson

Marcus Andersson har gjort en tredjedel av lagets mål i allettan.

Lagkaptenen önskar offensivt mod
HET. Lagkaptenen Marcus Andersson har gjort mål i fyra av sex matcher i allettan norra. Foto: Roffe Andersson

Vallentuna Hockey har vunnit rätt matcher i inledningen av allettan. Kan laget slipa till offensiven tror lagkaptenen Marcus Andersson att fortsättningen blir ännu roligare.

Marcus Andersson gjorde förra veckan enda målet mot Lindlöven. 1–0-seger, tre nya poäng och med sex matcher spelare har Vallentuna HF tagit lika många poäng som laget gjorde 2019/20. Då, när VHF senast spelade i allettan, slutade laget sist med nio poäng på 18 matcher.

Snarlik utveckling ser vi även för kapten Andersson under pågående säsong. Han var förvisso tongivande i höstens grundserie och landade på 15:e plats i poängligan med sex mål och nio assist. Nu har han gjort fyra mål på endast sex matcher.

Och det skulle varit fem.

Galen räddning

När hockeyettan 2023/24 summeras har Bodens Jacob Carlsson svarat för säsongens målvaktsräddning. För när Lukas Paulsson förrförra helgen spelade fram Marcus i HIVE Arena var Bodenmålvakten fullständigt överspelad. Målet tomt. Men Carlsson vred överkroppen, fick in klubban framför sin målbur och via den gick pucken över ribban.

En galen räddning, närmast omöjlig och vi minns hellre puckar Andersson fått på plats. Mot Väsby, Nyköping, Kiruna och Lindlöven.

– Det är märkligt. Går en in kommer ofta fler i rad. Jätteskönt när det händer, säger han.

Men som under säsongen är det offensivt Jussi Salo och spelarna har detaljer att slipa. Defensivt har laget övertygat med August Hedlund som strålande sista utpost. Framåt är utdelningen för tam för att lugga topplagen på poäng.

– Vi behöver vara skarpare i anfallszon. Vi har svårt att komma till avslut. Det handlar om att våga, känner jag.

Han ser i nästa andetag lagets styrka i att vinna ”måstematcher”.

Behöver slappna av

Jussi Salo talar om att ”bli rakare” i anfallszon. Lagkaptenen håller med.

– Det är som att vi håller klubban för hårt. Slappnar inte av och tänker för mycket, säger Marcus Andersson, som sedan årsskiftet inte haft vapendragaren Oskar Söderberg intill sig.

Oskar har varit sjuk, är tillbaka i träning men om han återtar platsen i förstafemman återstår att se. Ernst Axel Boberg har gjort det bra som ”vikarie”.

Och tolkar vi Marcus Andersson rätt har han ingenting emot att sätta press på sin mångåriga kedjekompis.

Uppskattar matchuppehållet

Matchen mot Lindlöven var Vallentunas fjärde på åtta dagar. När laget på fredag äntrar isen mot Kiruna har det varit matchfritt lika länge. Om schema är fördelaktigt eller ofördelaktigt har Marcus och Jussi Salo delvis olika syn på.

– När det går bra, man vinner matcher och inte har skador, vill jag gärna att vi får spela på. Jag hade helst sett att vi hade haft match i söndags. Men det är som det är, vi vet att det är ett hackigt matchschema, säger VHF-tränaren.

Efter matchen mot Lindesbergslaget kände Marcus instinktivt att uppehåll var välkommet. Fysiskt, vilket resorna till Boden och Kiruna påverkade och inte minst mentalt.

– Nu fick vi dessutom en spelledig helg.

Och närmaste dagarna är VHF tillbaka i hetluften med matcher mot Kiruna (fredag), Boden (lördag) och därefter dubbelmöte mot Hanviken inom 24 timmar nästkommande helg.