SPORT 2022-09-22 KL. 11:00

Moa Dynefalk gjorde succé i SSL-debuten

Av Jonny Andersson

Moa Dynefalk gjorde succé i SSL-debuten
LYSANDE DEBUT. Moa Dynefalk gjorde Täbys första mål SSL-säsongen 2022-23 och fick även med sig ett assist från premiären mot Åkersberga. Foto: Chris Anderson

Vallentunatjejen Moa Dynefalk vantrivdes som innebandystudent och efter sommarens uppbrott från Umeå och Riksidrottsgymnasiet SSL-debuterade 18-åringen i lördags för Täby FC.
Sex minuter in i derbyt öppnade hon målkalaset mot Åkersberga.

Det går knappast att få en bättre start på elitkarriären än den Vallentuna IBK-fostrade Dynefalk ordnade sig själv i lördags. Från högerkanten bröt hon sig in mot målburen, gjorde bort en back innan hon vispade in bollen under ”Ackers” målvakt.


BRA BLICK. På sin högerkant skapade sig Moa överblick för bra passningar och egna genombrott. Hennes mål tillkom efter att hon skurit rakt in på mål. Foto: Chris Anderson


1–0-målet i seriepremiären, tillika din första match i Svenska Superligan, SSL. Vad gick igenom ditt huvud?

– Yes! tror jag. Det blev ett litet rus och lättade på nerverna, säger Moa Dynefalk efter en odramatisk historia med 0–9 på bortaplan som slutresultat.


Prestationsångest
Kombinationen studier och elitinnebandy har gjort Umeå till landets Innebandymecka. Sedan 2005 har Team TG (tidigare Iksu) tagit hela nio SM-guld på damsidan. Ändå var miljön och spel i RIG Umeå inget för Moa Dynefalk. Hon vantrivdes, drabbades av prestationsångest, överträning och fick fotproblem.
– Jag hade jättesvårt däruppe. Jag hade höga mål utan att kunna prestera som jag önskade.

Värst blev hemlängtan, saknaden av familjen, alla syskon och vänner att umgås med, berättar hon.
Trots en utstakad karriär och ett förestående U19-VM, valde Moa Dynefalk att bryta upp och flytta hem till Vallentuna. Sedan höststarten studerar hon på en skola i Midsommarkransen och ser inte resvägen som ett bekymmer.

– Att flytta hem var absolut rätt beslut, säger Moa Dynefalk med eftertryck. Det bästa för mig.

VM-succé
För ett par veckor sedan tog Moa Dynefalk VM-guld med Sveriges U19-landslag. Hon ingick i den offensiva enhet som levererade flest poäng och hennes personliga facit blev fyra mål och fem assist.

– Hanna Nordstrand, Saga Emtell och jag har spelat tillsammans i landslag under lång tid, vi har tryggheten och ska leverera.

Innan hon valde riksidrottsgymnasiet i Umeå spelade Dynefalk i Täbys juniorallsvenska lag. Hon kan fortfarande spela i det, drömscenariot var dock att ta plats i seniorlaget och det har hon lyckats med. Några dagar innan seriepremiären mot Åkersberga IBF, kunde tränaren Maimond Abdallah slå fast att han skulle ha 18-åringen i sin premiärtrupp.

För Moa Dynefalk var det dock aldrig solklart att hon skulle ta en tröja. Hennes självförtroende var i somras inte på den vanliga nivån.

– Jag har fått jobba med mig själv. Jag tränade först med klubbens allsvenska trupp. När jag fick träna med SSL-truppen trivdes jag direkt och så fann jag extra trygghet under landslagssamlingen. Det är länge sedan jag har varit så glad som jag är nu.

Att Moa Dynefalk fått en betydande roll i Täbys SSL-lag märktes även när laget fick spela power play. Vilma de Gysser är normalt en av fem i lagets ”PP”-uppställning, hon var dock inte disponibel och då ersatte Dynefalk.

Och känslan under matchen var att Moa Dynefalk kommer att leverera mål och assist för Täbylaget. Framför allt har hon speed och klubbteknik som seriekonkurrenterna får se upp med.

– Det var otroligt kul att spela, nu ska vi bara trumma på, avslutar Moa Dynefalk.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se