SPORT 2022-06-30 KL. 11:00

Motivation avgör Brottby SK:s öde

Av Jonny Andersson

Motivation avgör Brottby SK:s öde
OPTIMIST. Trots tabelläget är Robin Blixt säker på att han och spelarna kan greja nytt kontrakt i höst. Foto: Roffe Andersson

Brottby SK:s vårsäsong i Upplandsfyran har varit miserabel och laget gick i måndags till sommarvila med fem poäng upp till rätt sida av nedflyttningsstrecket.

Inför fotbollssäsongen talade BSK-tränaren Robin Blixt om förutsättningar för en bättre tabellplacering än den 2021. Då slutade Brottbylaget nia i tabellen, i dag velar han om värdet i att hänga kvar kontra att acceptera ett fall ner i division 5.

– Vi är för få och prioriterar fel, säger han och syftar på att 30 spelare är otillräckligt för att spela i division 4 och dessutom matcha ett reservlag i division 6.

När dessutom truppen tränar och spelar när de känner för det är situationen brutal. Vissa gånger har fem sex spelare varit odisponibla från en match till nästa. Och BSK har tvingats lämna walk over till en match mot Sunnersta i division 6.

2019-raset hänger i
Robin Blixt analys är att division 3-säsongen 2019 fortfarande spökar och kostar. Alla förluster sedan dess har karvat på viljan och humöret. Och trots att Brottbytruppen i många delar utgörs av ett kamratgäng har ambitionen att bryta mönstret inte räckt. Successivt har annat än träning och match blivit viktigare.

– Vi får spela med de vi har. Jo, det klart att det är frustrerande. Speciellt som vi vet att vi har ett bra lag om alla är tillgängliga.

Betvivlar inte kapaciteten
Blir ambitionsnivån bättre i höst är Blixt säker på att Brottby håller sig kvar i division 4. Å andra sidan blir han internt pikad för att vara obotlig optimist.

– Haha. Ja, spelarna tycker det, säger Robin Blixt.

Samtidigt är Blixt realist och tvivlar alltså i viss mån på värdet i att med näbbar och klor säkra nytt division 4-kontrakt.

– För de yngre vore divison 5 en bra nystart, men vi har definitivt kapacitet att spela oss kvar i fyran. Senast inför 2023 måste vi fatta beslut om vad vi vill.

När han ser tillbaka på de 13 division 4-matcher laget spelat i vår, förundras han över de många billiga mål som laget bjudit på. Speciellt i säsongsinledningen.

– Men nyligen, mot Rosersberg, var det jag själv som fattade ett vansinningt beslut och assisterade till ett baklängesmål. Orsaken är väl att vi är för dåligt tränade och samspelta, säger Brottbytränaren.

Jumbo i vårtabellen
I sista våromgången, hemma mot topplaget Håbo FF i måndags, kom elfte förlusten på 13 matcher. Robin Blixt trodde på skräll inför matchen och hade all anledning till det. I första halvlek höll Brottby tätt, i den andra gjorde Bålstalaget tre mål och vann med 3–0.

Med sex inspelade poäng ligger Brottbylaget sist i Upplandsfyran. Avståndet upp till torr mark, i mitten av tabellen, är sju-åtta poäng. Till närmast framförvarande Vattholma är det två poäng och för att undvika nedflyttning ska Brottby, som tabellen ser ut nu, hämta in fem poäng på BKV Norrtälje 2 eller Palestinska FF under höstens nio matcher.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se