30 barn fixade guldbiljett vid årets läsutmaning

30 barn fixade guldbiljett vid årets läsutmaning

UTMANARE. Martina Strolz triggar barn i Vallentuna till att läsa på somrarna.
Foto/arkiv: ROFFE ANDERSSON

Sommarklubbens poängjakt öppnade nya världar som både finns – och inte finns

Under sommaren har barn i åldern 6-13 fått tävla mot sig själva i en läsutmaning.

–De som samlat ihop 50 poäng har fått en guldbiljett till vår avslutning, säger bibliotekarien Martina Strolz.

En tradition som nu funnits i flera år ger barn möjlighet att utveckla sin läsförmåga under sommarlovet. Martina Strolz har tillsammans med flera som jobbar på barnavdelningen på Vallentuna Bibliotek utvecklat sommarklubbens poängjakt, där barnen själva får utmana och utveckla sina läskunskaper.

–Barnen får olika läs- och skrivuppdrag. Får man ihop 50 poäng så vinner de en guldbiljett till vår avslutning. Där blir det olika boksporter och prisutdelning för de barn som löst sina uppgifter på extra kluriga sätt. Sen får alla en bokgåva också, säger hon.

Har fått en guldbiljett
Då skolklasser inte kunnat komma på besök under våren på grund av coronaviruset så har möjligheten att nå ut med sommarens poängjakt varit lite begränsat, jämfört med tidigare år.

–Det är ungefär 30 barn som klarat av utmaningen och fått en guldbiljett. Tidigare år har det varit det dubbla antalet, säger hon.

För att få ihop 50 poäng räknas allt från vilken tid på dagen barnet läser, hur de upplevde boken och hur många dagar de läst.

–Det handlar främst om barnens egna ambitioner. Det är inget krav att man ska ha läst ett visst antal sidor eller en viss tid. Det ska vara på rätt nivå för alla, säger Martina Strolz.

Tävla mot sig själv
Att barnavdelningen skapat en poängjakt tror hon har en effekt att trigga barnen till att faktiskt fullfölja hela utmaningen, men hon är noggrann att påpeka att det främst inte handlar om att tävla mot andra.

–Barnen känner att de gör framsteg utan att det behöver vara för svårt. Det handlar inte om att tävla mot sig själv, utan att känna att man gjort sig förtjänt av priserna, för det har de verkligen jobbat för, säger hon.

Hon fortsätter:
–Vi har fått feedback från tidigare år att barn plötsligt vill gå och lägga sig för att de ska kunna läsa på morgonen igen och samla fler poäng.

Att fler vill läsa på sommarlovet ser hon som något mycket viktigt. Det ökar fler sinnen hos barnen och att det också ger barnen ett utvecklat ordförråd. Det ger dem också en chans att lära känna sig själv och andra bättre.

–Läsning är superviktigt då man också övar upp sin empati, vilket är något vi verkligen behöver mer av idag. Sen är det framförallt ett nöje att kunna ta del av världar som både finns eller kanske inte finns på riktigt och att man får vara en del av dem, avslutar Martina Strolz.

Dela artikeln här:

Daniel Bergholm

Född och uppväxt i Vallentuna, men som journalist måste man ju bo på söder. Stort sportintresse men även engagerad i samhällsfrågor i övrigt. Kan idag erkänna att några äpplen pallats runt Ekebydalsområdet som liten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *