Akta dig för att investera i en psykopat

Akta dig för att investera i en psykopat

KOLL PÅ PSYKET. Katarina Howner vet skillnaden mellan vardagspsykopat och fullblodspsykopat.
Foto: PRESSBILD

Charmig med en grandios självuppfattning, manipulativ och saknar empati, fyra utmärkande drag för en person med psykopati.

– Man räknar med att mellan en halv och en procent av befolkningen uppfyller kriterierna för psykopati, säger Katarina Howner, specialist i rättspsykiatri vid Rättsmedicinalverket som har forskat länge om psykopati och psykopatiska drag.

Säg ordet psykopat och många kommer osökt att tänka på Ted Bundy som våldtog och mördade minst 36 kvinnor i USA under 70-talet, eller Charles Manson, sektledare i Mansonfamiljen, som på ett bestialiskt sätt tog livet av Roman Polanskis hustru Sharon Tate som var gravid med parets barn.

Dessa två räknas som fullblodspsykopater. Tack och lov är de inte så vanliga ute i samhället.
– Personer med psykopati hittar vi vanligtvis inom kriminalvården, men sedan har vi gruppen ”vardagspsykopater”, det vill säga människor som har psykopatiska drag som de manipulerar sin omgivning med. De har en yta av normalitet. Det är det som är det kluriga, säger Katarina Howner.

Personer med psykopati och vardagspsykopaten har samma drag. Skillnaden är att för den förstnämnda är dragen mer utmärkande och tar sig mer extrema uttryck medan de hos vardagspsykopaten är något mer nedtonade.

Tre till fem procent av oss
Personer med uttalade psykopatiska drag återfinns inte sällan bland de som har ledarpositioner i samhället.
– Psykopatiska drag som att vara charmig och få folk med sig behöver såklart inte vara av ondo. Tvärtom. Problemen uppstår när dessa ledaregenskaper paras ihop med de mörkare dragen som brist på empati och känslokyla. Det är då det kan bli riktigt elakartat, säger Katarina Howner.

Det finns forskare inom psykopati som hävdar att så många som mellan tre och fem procent av befolkningen bär på psykopatiska drag. Är det något som du håller med om?
–Jag har själv inte hört den siffran, men det kan nog stämma, säger Howner.

Egna spelregler
Skiljer sig manlig och kvinnlig psykopati åt?
– Kvinnlig psykopati vet vi inte så mycket om, manlig däremot har vi kunnat studera hos intagna i kriminalvården där psykopatiska drag är vanligt förekommande. När det gäller kvinnor med psykopatiska drag tenderar vi att förklara det med andra ord och diagnoser. Kvinnor är oftast inte våldsamma på samma sätt som män utan använder andra sätt att dominera sin omgivning på, säger Katarina Howner.

Om man nu fastnat i garnet hos en person med psykopatiska drag och känner att man vill slå sig fri, går det?
– För det första ska man hålla dessa personer på lagom avstånd. De kan vara både charmiga och färgstarka, problemet är när man går in och investerar känslor eller pengar i en relation eftersom en person med psykopatiska drag har egna spelregler. Det bästa är om man kan få motparten att inse att det vore en bra idé att sära på sig. Om man vet med sig att personen har våldsamma drag är det viktigt att tänka på sin egen säkerhet och att man har en plan för hur man ska ta sig ur förhållandet och att man ser till att ha någonstans att ta vägen, säger Katarina Howner.

Sju psykopatiska drag
• Charmig
• Grandios självuppfattning
• Patologisk lögnare
• Manipulativ
• Saknar förmåga att känna skuld eller ånger
• Avsaknad av empati
• Oförmåga att ta ansvar för sina egna handlingar

Psychopathy Checklist Revised är utformad av Robert Hare, en kanadensisk forskare och pionjär inom ämnet kriminalpsykologi. Han är professor på University of British Columbia där hans studier centreras runt forskning om psykopater. Källa: Wikipedia.

Fullblodspsykopaten och vardagspsykopaten har samma drag. Skillnaden är att för fullblodspsykopaten är dragen mer utmärkande och tar sig mer extrema uttryck medan de hos vardagspsykopaten är något mer nedtonade.

Text:
Katarina Arnstad Elmblad

Dela artikeln här:

Uffe Lindeborg

Envis Vallentunanörd med ett brinnande intresse för människor och att göra hjältar av sportprofiler. Pratar (läs debatterar) gärna om Asociala Medier och om hur marknadsföring fungerar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *