Här tar katter och hundar in på hotell med egen svit

Här tar katter och hundar in på hotell med egen svit

HUNDKÄRLEK. Satu Kettunen driver katt- och hundhotell i Vallentuna. Här är hon tillsammans med sin mamma, Elsa Kero, som är på besök och tiken Gala, en dobermann som de fött upp själva, Balder, en holländsk herdehund och två unga busfrön Crixus av rasen Ysterberg mastiff och Muskot, australisk herdehund.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Ska du resa bort och kan inte ta med dig din katt eller hund? Då finns Norra Stockholm Katt & Hund Hotell i Vallentuna.

I hemlik miljö, med skog och mark invid knuten, tar familjeföretaget emot dina djurindivider. Här finns också hunddagis.
– När jag tidigare i livet jobbade med annat kunde jag inte lämna min hund var som helst. Jag ville vara säker på att den var på ett bra ställe. Jag såg att det fanns en efterfrågan och därför startade vi det här, berättar Satu Kettunen som driver hotellet och hunddagiset.

Hemtrevlig miljö
Hon växte upp på morföräldrarnas gård i Finland och har alltid haft djur omkring sig. Sedan 1994 har hon tränat och tävlat med hundrasen dobermann som hon även föder upp med kennelnamnet Adobex.
– Jag har alltid haft en önskan om att göra något mer och sedan kom det rätta tillfället. Alla bitar föll på plats och 2016 öppnade vi detta. Våra ledord är trygghet, kvalitet och aktivitet. Det här är inget massdagis utan hemlikt.

Foto: ROFFE ANDERSSON

I bostadshuset, som är byggt i suterränng, finns hundhotellet i källarvåningen. Här finns mindre hundrum men också ett stort, vanligt rum, där flera hundar kan bo tillsammans.
– Hundarna bor inne i vårt hus och är med i vardagslivet. De trivs med att vara här nere, de hör ljud i huset och vi har tvättstugan här nere, säger Satu Kettunen och visar runt.

Hunddagiset och hundhotellet tar emot totalt tio hundar. Just nu är det fullt, men det finns plats på hotellet.
– Vi välkomnar alla raser till oss. Vi har kunskapen och erfarenheten som krävs för att ta emot alla. Allt från brukshundar och jättestora hundar till unga och superaktiva hundar.
Aktivitet är ett av ledorden för hunddagiset och hotellen.
– Vi vet vad djuren behöver för att må bra. För hundarna är det inte bara promenader. Vi har flera sträckor vi kan gå, skogen är nära och Roslagsleden är inte långt borta heller. Vi har också hundhagar där hundarna får springa lösa och leka dagligen. Vi bygger dagen aktivt så att vi anpassar dagen efter varje hundindivid, berättar Satu.

Upp till 45 kattgäster
För katterna finns ett alldeles eget hus. Ett katthotell med både standardrum, dubbelrum för flera katter, och svit. Till sviten hör ett uterum för de katter som är vana att vara utomhus.
– Kattrummen är pedagogisk inredda med klätterställning, olika nivåer, gömställen och klösbräda. För katterna ingår det mycket lek, mys och bus och även borstning, om de gillar det. Vi utgår från kattindividen. Det är viktigt att läsa av personligheten och vad som passar just den katten och se till att den trivs.

Foto: ROFFE ANDERSSON

I vanliga fall brukar det vara fullbokat så här års, men på grund av pandemin och att få reser iväg, finns det just nu många lediga platser. Katthotellet kan ta upp till 45 gäster.
– Senaste veckan har några hört av sig och bokat plats för sina katter och hundar över jul- och nyårshelgerna. De har nog velat avvakta och bestämt sig sent för att åka iväg. Allt är annorlunda nu under pandemin, man kan inte förutse något, säger Satu.

Inga oljud på nyår
Förutom boende och aktiviteter, ingår det även mat för katt- och hundgästerna?
– För katterna ingår allt. För hundarna ingår inte mat, det är så olika vad de äter, men vi har BARF, biologiskt anpassad rå föda, här om man vill köpa det.
Om bara några veckor firas det nya året in. En dag som ofta är förknippad med höga ljud, smällare och raketer. Hur ska man tänka inför nyår när man har hund?
– Många djur är livrädda för raketer. Vissa kan bli mentalt skadade för livet om de plötsligt hör jättehöga ljud. Här är idealiskt att vara, vi hör ingenting av det.

Har du några råd att ge inför nyår?
– Kolla av med din hund om den reagerar för höga ljud. Om man vet att den gör det, ska man inte utsätta den för det. Det går att vänja dem gradvis vid raketljud. Man kan spela upp det och gradvis öka intensiteten, men det är viktigt att ta det gradvis och introducera ljudet, annars är det provocerande.

Att djuren trivs här på katt- och hundhotellet tycks det inte råda några tvivel om.
– En schäfer som varit här flera gånger rymde hemifrån och hit. Det är det bästa betyget vi kan få, när hundarna kommer hit själva, säger Satu Kettunen.

Dela artikeln här:

Anneli Leijel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *