Hästarnas tid är nu

Hästarnas tid är nu

Hästsläppet kan bli ännu mer livat än kosläppet – men på Söderby gård var gänget tvungna att äta en stund innan de började springa. Följ med till en grönskande sommarhage.

I början av juni brukar hästarna släppas på grönbete på Söderby gård. Så också detta år. Ett gäng om åtta hästar gick in i den stora sommarhagen. I sällskap hade de sina lite nervösa hästägare – det är inte riskfritt att släppa ihop hästar, de kan börja bråka.

– Men i en halvtimme stod de bara och åt gräs. Efter var det som att de kom på att ”vi är på sommarbete” och de drog världens repa. Det är som kosläpp, fast hästarna måste äta först, säger Katarina Brozin Östman, stallchef på Söderby.

Foto: ROFFE ANDERSSON

Betar för glatta livet
Tre av de åtta hästarna går ute dygnet runt, medan de andra kommer in på natten. Men det är inte första gången hästarna ser gräs för säsongen. Innan släppet har ägarna låtit hästarna beta varje dag, för att vänja magarna vid gräset. I vinterhagen hinner inte gräset komma upp, eftersom hästarna är på varje litet nytt strå.
– Om man inte vänjer dem vid den nya maten kan de drabbas av sjukdomar som fång. Det är en jättefarlig sjukdom som sätter sig i hovarna. De kan inte stå upp. Fång kan leda till att man måste avliva hästen, berättar Katarina.
Men i dag märks inga bekymmer i hästhagen. Det doftar gott av sommarhäst – jo, de får faktiskt en annan lukt när de går på bete. En av hästarna har lagt sig ner för att vila, medan en annan står och sover. Övriga i flocken gör det hästar gillar bäst – betar för glatta livet.
– Hästar är skapta för att äta hela tiden. När de står inne får de mat fyra gånger om dagen, men det är egentligen för lite. Ett knep är att ge dem halm att tugga på om de blir för tjocka av mycket hö. Det är tuggandet som gör dem lugna, säger Katarina.

Dela artikeln här:

Hege Hellström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *