Iskall hobby i Kårsta har blivit het trend

Iskall hobby i Kårsta har blivit het trend

BADHJÄLTAR. Stranden vid Sparren ger ett helt annat intryck när temperaturen är minus två jämfört med om sommaren – men det hindrar inte ”Kårstamammorna” Camilla Boqvist, Izabella Groth, Viola Andreasson och Maria Jansson från att bada.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Vad gör ett gäng kvinnor från Kårsta vid sjön Sparren i januari? Svaret är: hänger på trenden att vinterbada. Vallentuna Nya hänger med – och frågar varför.

Termometern visar minus två grader och snön ligger tunt över blåbärsriset. Färgerna i naturen växlar mellan brunt och grått, men längst framme vid sjön Sparren står ett färggladare gäng i varma friluftskläder. Det är vinterbadarna från Kårsta som samlats för att ta sig ett dopp.
– Jag provade på att vinterbada första advent, och sedan blev jag galen. Nu badar jag tre-fyra gånger i veckan, säger Izabella Groth.
Hennes badarkompis Viola Andreasson har hållit på längre.
– Vi var ett gäng som alltid badade på somrarna, men 2019 fortsatte vi bada även på hösten och vintern, säger Viola Andreasson.

Mössa och skor på
En annan vinterbadare tänker att uppsvinget för den minst sagt iskalla hobbyn har att göra med corona.
– Det går att bada tillsammans utan att komma för nära, det är nära till sjöar för många och man känner att man lever, säger Camilla Boqvist.

Men det är dags att sluta prata och börja bada. Kvinnorna tar av sig dunjackor och vinterkängor och blottar baddräkter inunder. Någon har flipflop-tofflor, en annan neoprenskor som isolerar mot kylan.
– Även när vi badar nakna har vi mössor och skor på, mot kylan. Det är skönt att bada naken så att man slipper dra av sig baddräkten när man kommer upp och är kall. Men när det är en fotograf med får baddräkterna vara på, säger Camilla Boqvist.
Men precis före gänget ska bada blir det mindre prat och mer beslutsamhet. Det är dags.
– Det gäller att fokusera, ”det här ska vi göra”, säger Viola Andreasson.
– Det går inte att tveka, säger Maria Jansson.

STORT INTRESSE. Maria Jansson har startat en Facebookgrupp för vinterbadarna i Kårsta, och redan fått 40 intresserade att gå med. ”Kanske är det för att kvinnor har mer underhudsfett?”, funderar vinterbadarna apropå att inga män hänger på.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Gänget går ner mot den lilla sandstranden och i vattnet. Det låter som på sommaren med plaskande och utrop som kommer av att vattnet är kallt – men badet är över snabbare. Någon doppar sig till överkroppen, medan Izabella Groth passar på att simma. Det som är gemensamt är att ingen doppar huvudet, och att ingen skulle komma på tanken att bada själv, ifall något skulle hända.

Väl uppe gäller det att få av sig baddräkten snabbt, och hoppa in i något som är enkelt att få på. Maria Jansson har lånat sin mans kalsonger som är lätta att ta på, Izabella Groth har en onepiece i fleece.
– Nu är det kallt. Värst är det om fötter och händer, men neoprenskor hjälper, säger Viola Andreasson och tar på sig vantarna så fort det går.
– Ja, men nu har man bootat om systemet, säger Izabella Groth.

Vad är då tjusningen med att vinterbada?
– Det är en glädje som sitter kvar hela dagen. Det är lycka och välmående, och det är inget hittepå, säger Maria Jansson.
– Första gången jag badade fick jag ett sådant lyckorus att jag sprang hem hela vägen, och jag är inte en sån som springer. När man har badat känns varenda muskel, hela dagen. Ska vi bada i Bergsjön i eftermiddag? säger Izabella Groth.

Dela artikeln här:

Hege Hellström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *