KRÖNIKA 2022-02-17 KL. 16:00

Krönika: Är det vargarnas yl vi hör?

Av Anna Sigrid Pettersson

Krönika: Är det vargarnas yl vi hör?

Jag är gräsänka! Understundom är jag det och denna gång, ja, maken idkar familjeliv och jag idkar kulturliv!

Restriktionerna är borta, teatersalongerna är fulla och i fredags, Birger Jarlsgatan var som ett galet bil-nånting. Jag är alldeles för gammal för att begripa glädjen i att sitta i en limousine, nerdragna rutor och med en skadligt hög ljudvolym vråla sig gatan fram. Det verkar heller inte så kul att gasa som en galning så ljuddämparen pruttar.

Jag var på teater, Dramaten och såg Cabaret! Se den gärna, i synnerhet om ni är road av lite lagom tjugotalsdekadans från Berlin. Och strax innan upptakten till svårare tider. Och det var på väg därifrån jag gick på Birger Jarlsgatan och passerade Stureplan, det var fredagen det.

På lördagen var det dags för Stadsteatern och Sound of Music. Se den gärna, i synnerhet om ni är road av lite militärisk barnuppfostran som mjukas upp av sång och dans. Och det hela utspelade sig i Österrike, precis i ingången på betydligt svårare tider. Därifrån gick jag över plattan, betydligt lugnare alla fördomar till trots.

Men vad säger det om vår tid? På våra stora kulturinstitutioner spelas drama, skildrar en tid av inskränkningar, förföljelser och krig. Ja, för familjen Trapp gick det bra, men scenen när de gömmer sig i klosterkyrkan, med sina hafsigt hoppackade tillhörigheter, grå ryggsäckar och tunga läderväskor och vandrarkängor på fötterna, den var svår. Men säga vad en vill, flyktingar på scen har lite mer stil än dagens flyktingar, blå IKEA-kassar, jeans och plastsandaler, där de fryser sig fram efter den polska gränsen.

Men vad säger föreställningarna oss och vår tid? En varning kanske, eller? Det skramlas rejält vid gränsen mellan Ryssland och Ukraina, det hörs tydligt och vi blir påminda varje nyhetssändning, Putin han hörs. Men herrarna Erdogan och Orbán, riktiga charmtroll de där. Vad gör de? Ja, Erdogan tillåter i alla fall homosexuella än så länge men Orbán han begränsar deras liv och Putin har sagt sitt om den saken. Är det så det börjar? De krymper livsutrymmet för ett fåtal, för att bit för bit dra åt snaran.

Det är valår i år. Vilka kommer köra Birger Jarlsgatan fram, rusa sina motorer och vifta med sina flyers i höst? Kan vi inte använda de historiska fakta som finns och försöka förstå vad som står bakom politikernas ord och vallöften. Alla politiker snackar nu om poliser, skola och sjukvård. Viktigt, naturligtvis, men de säger ungefär samma, marginella men ideologiska skillnader. Men det är just det! Hör vi vargarna yla?

Anna Sigrid Pettersson
annasigrid@vallentunanya.se