KRÖNIKA 2024-03-14 KL. 11:19

Krönika: En inomhusodlares dagbok

Av Anna Sigrid Pettersson

Från tomatplantor till fönsterputs. Hm, jag kikar på YR.no och ser att den där soliga, ljuvliga våren den tvekar. Tomatplantorna står rätt så ståtliga under sina speciallampor och vill ha mer livsutrymme, både större krukor och möjlighet att resa på sig lite högre. Men det är snålt både med plusgrader och sol och det intressanta är att minusgrader, några få känns så oändligt kallare i mars än i januari.

Krönika: En inomhusodlares dagbok
Anna Sigrid. Foto/Arkiv: Roffe Andersson

Trösten med frånvaro av sol är att fönsterna inte ser fullt så smutsiga ut. Men så fort den glimtar till så inser man det är dags. Plusgrader kan vara nog så kallt, i synnerhet i kombination med fönstertvätt. Vi får se hur det blir med den saken! Men tomatplantorna får var så goda att vänta! Kommer tid, kommer råd!

Fönsterbrädans förvandling

Längtan efter jordiga fingrar kan stillas med omsorger i fönsterträdgården. Ett vackert ord för krukväxter och vissa av dem kräva både ny jord, mer jord och rent av större kruka. Det är en stor tillfredställelse att ta en kruka i taget, betrakta växten och putsa rent visset, ansa lite, rent av ta en stickling eller två, skura rent krukan och ställa alltihop i duschen och bjuda på lite avdammande ljummet regn.

Ett badlakan kastas över köksbordet och så får växterna stå där och rinna av medan fönsterbräda torkas rent, fat eller ytterfoder diskas och torkas. Och här är då önskan om att själva fönstren också skiner rena och att det dröjer länge innan det regnar.

Sticklingars resa

Att göra den där vårrengöringen inomhus emedan våren sakta väcker trädgården, det är mysigt och det doftar så gott av våt frisk jord och krukväxterna, de som har klarat sig undan omplanteringen, de sträcker på sig och ser lite mer alerta ut. Sticklingarna då som tagits, de trycks försiktigt ned i en liten kruka med jord, förses med en plastpåse som ett litet växthus och så en skvätt vatten. Nära krukans kant, det sa alltid min pappa för det triggar själva rotbildningen och vad far sa är alltid rätt. Mamma däremot, hon tryckte ner alla sticklingar i ett glas med vatten och så fick de bilda rötter bäst det ville.

Och om en nu inte har en trädgård så finns kanske en balkong eller terrass. Tidningar och internet erbjuder överdådiga inspirationer till balkonghäng med växter, men även i verkliga livet ser jag hur påskliljor, krokus och penséer hamnar i stora krukor tillsammans på balkongbordet.

Dessa bussiga blommor fungerar fint som tröst, de tål en eller annan minusgrad, möjligtvis nickar till lite men reser sig så fort värmen tillåter. Och tids nog så är det dags för sticklingarna som, efter pappas tips, gjort stora fina rötter, fått ny kruka och vuxit ur sitt enkla växthus. Kommer tid kommer vår!