KRÖNIKA 2022-10-06 KL. 09:15

Många spartips inför kommande dyr-tider

Av Anna Sigrid Pettersson

Många spartips inför kommande dyr-tider
Anna Sigrid. Foto/Arkiv: Roffe Andersson

Nu kryllar det med ”spara mat-tips”, och alla andra möjliga tips när nu dyrtider kommer.

Och det är både räntor som stiger i takt med att priset på både mat och el stiger. Bensinen ska vi inte tala om. Det är helt enkelt dyrtider och det är bara att bita ihop. Och en del vittnar om ekonomi-stress och ekonomi-oro. Själv sitter jag lugnt kvar under eken och luktar på blommorna.

Om varje hushåll kastar nästan sextio kilo mat, då är väl priset för lågt? Det är Naturvårdsverket som har till uppgift att hålla koll på sådana siffror. Och det är förstås skillnad på skalet på potatisen och själva potatisen, benet i kycklingen och själva köttet. Naturvårdsverket mäter ALLT och tänker biogas. Livsmedelsverket mäter bara det som är mat och de får fram siffran nitton kg ätduglig mat som kastas, alltså rent matsvinn. De delas i tre typer: kökssvinn, det som blir slängt i köket, serveringssvinn, det sista som blir kvar i karotterna och så tallriksvinnet, det som skrapas av från tallrikarna. De där tallriksvinnet är något som skolorna brottas med. Men trots allt, den mesta maten slängs av hushållen.

Mat är mycket klurigt! Alla har en relation till mat, alla har matminnen, goda, trista, traumatiska, varma och alla har ätit skolmat och på något sätt är skolmaten helt okej att klanka på. Och det krävs riktiga trolleritrix att få till en lysande måltid för en elev med ca nio kronor i potten. Och att jämföra det med maten som serveras i fängelserna, tjugo kronor i potten. Å andra sidan, dålig mat där och upploppen är nära. Minns förra sommaren när två vakter togs till gisslan på Hällbyanstalten och kravet var att hela avdelningen skulle få kebabpizza!

Jag tycker mat är roligt, utmanande, kreativt och gott. Här kastas mycket lite mat och här experimenteras det för fulla grytor. Jag gillar också att se på matlagningsteve, bläddra i kokböcker och kika i bonusdisken (vårt namn, en del kallar det pensionärsdisken) eller skåpet som står i hörnan längst in på den lokala livsmedelsbutiken. Och – varför ska skåpet stå där, som i skamvrån?

Nyss hade många butiker min favoritvecka, rotsaker för småpengar! Det är då det är dags för soppkokning! Så jag gör så här, kokar en stor kastrull med soppa på söndagen. Söndagar brukar elpriset vara betydligt lägre, så en soppa som räcker till tre måltider. Den första värms upp dagen därpå, måndag är våra soppdagar, och de andra portionerna hamnar i spargrisen, jag menar frysen. Då finns det färdigt för några måndagar så kan jag sitta lugnt under eken och spisa min soppa.

Anna Sigrid Pettersson
annasigrid@vallentunanya.se